Actualitate

1.272 de buletine electronice au fost emise la Cluj, în 7 luni. Nu se știe când se vor elibera și în alte județe

După 7 luni de la lansarea proiectului pilot în Cluj, numai 1.272 de buletine electronice au fost emise. Încă nu se știe când se vor elibera cărți de identitate electronice și în alte părți ale țării.

1.272 de buletine electronice au fost emise la Cluj, în 7 luni. Nu se știe când se vor elibera și în alte părți 1.272 de buletine electronice au fost emise la Cluj, în 7 luni. Nu se știe când se vor elibera și în alte părți

 

 


Proiectul pilot potrivit căruia se eliberează cărți de identitate electronice a fost lansat în luna august 2021, în Cluj. Atunci, autoritățile au perioada de teste va dura 6 luni, ca mai apoi astfel de buletine electronice să poată fi emise în tot restul țării.

 


Noua carte de identitate ar trebui să înlocuiască treptat buletinul actual (care e folosit din 1997) până în august 2031, conform Regulamentului (UE) 1157/2019.

Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (n.a DEPABD) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a transmis la solicitarea hotnews.ro situația emiterii buletinelor electronice.


Pe parcursul a 7 luni, numai 1.272 de cărți de identitate electronice au fost emise:

„În prezent cartea electronică de identitate se eliberează cetățenilor români care au domiciliul în municipiul Cluj-Napoca și depun cererea în vederea obținerii acesteia la direcția de evidență a persoanelor din localitatea enunțată mai sus. Până în prezent în Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP) au fost înregistrate un număr de 1.350 de cereri pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate, fiind emise un număr de 1.272 documente electronice”, se arată în răspunsul DEPABD.


La întrebarea „când se va extinde proiectul din Cluj”, în tot restul țării, autoritățile au răspuns în felul următor:

„Extinderea activității pentru eliberarea cărții electronice de identitate la nivelul celorlalte localități se va face, în termenul enunțat la pct. I.2 (n.a cele 18 luni de la emiterea primei cărți electronice de identitate), de îndată ce proiectul pilot va fi finalizat. Nu există, la acest moment, o estimare cu privire la data finalizării proiectului pilot”, spun autoritățile.

CITEȘTE ȘI:

Românii vor avea buletine electonice din vară! Nu se va mai putea călători cu o carte de identitate simplă

Primele cărți de identitate electronice din România, eliberate miercuri la Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter