Actualitate

Când vor avea românii buletine electronice? Ministrul Digitalizării: „Este un proiect mult aşteptat”

În ultimele trei luni din anul 2024, cartea de identitate electronică ar putea fi implementată în toată țara, este anunțul făcut de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloş.

Când vor avea românii buletine electronice? Ministrul Digitalizării: „Este un proiect mult aşteptat” Când vor avea românii buletine electronice? Ministrul Digitalizării: „Este un proiect mult aşteptat”

 

 


Cartea de identitatea electronică este un proiect mult aşteptat, iar termenul limită de implementare este trimestrul IV al anului 2024, a precizat, marţi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloş.

 


„Este un proiect mult aşteptat şi, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată. Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

 


Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură”, a declarat Marcel Boloş, la Conferinţa CursDeGuvernare „Urgenţa: Economia 4.0 - ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare”.

El a subliniat că acest proiect este important şi pentru marile servicii publice.


„Este foarte important, nu numai pentru cartea de identitate electronică, dar şi pentru marile servicii publice: sănătate, partea de educaţie, evenimentele de viaţă, administraţia locală. Discutam dimineaţă cu colegii despre această posibilitatea de avea o anumită formă de cloud pentru serviciile locale pentru că, inclusiv primăriile, trebuie să dispună de aceste instrumente de modernizare, fiindcă oraşele viitorului cam spre aceasta se îndreaptă, spre a asigura interoperabilitatea bazelor de date şi a face din acest punct de vedere serviciile publice mult mai accesibile pentru oameni. Deci răspunsul este trimestrul IV 2024 - şi facem toate demersurile necesare pentru ca aceste lucruri să poată să prindă contur”, a adăugat ministrul.

În 7 luni, 1.272 de buletine electronice au fost emise la Cluj

Proiectul pilot potrivit căruia se eliberează cărți de identitate electronice a fost lansat în luna august 2021, în Cluj. 

Pe parcursul a 7 luni, numai 1.272 de cărți de identitate electronice au fost emise:

„În prezent cartea electronică de identitate se eliberează cetățenilor români care au domiciliul în municipiul Cluj-Napoca și depun cererea în vederea obținerii acesteia la direcția de evidență a persoanelor din localitatea enunțată mai sus. Până în prezent în Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP) au fost înregistrate un număr de 1.350 de cereri pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate, fiind emise un număr de 1.272 documente electronice”, se arată în răspunsul DEPABD.

Acte necesare pentru eliberarea cărții de identitate biometrice

- Cerere pentru eliberare buletin
- Certificatul de naștere, original și copie
- Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
- Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie
- Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
-Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie
- Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie
- Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate

Tinerii care nu au împlinit vârsta de 14 ani pot să își facă buletin biometric, la cererea părinților sau a tutorilor legali.

Valabilitatea cărților de identitate:

- 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani
- 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani
- 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani

 

CITEȘTE ȘI:

1.272 de buletine electronice au fost emise la Cluj, în 7 luni. Nu se știe când se vor elibera și în alte județe

Primele cărți de identitate electronice din România, eliberate miercuri la Cluj-Napoca

abonare newsletter