Actualitate

Libertatea de exprimare e sacră. Jurnaliști, instituții și ONG-uri, în apărarea lui Gabriel Gachi

Protejarea surselor este una dintre regulile sfinte ale jurnalismului, pe care un reporter o respectă chiar cu riscul de a-și pierde libertatea.

 

Această regulă e adoptată cu și mai multă încăpățânare de jurnaliști în țările în care regimuri iliberale încearcă să blocheze vocile critice și orice dezvăluire despre corupția elitelor conducătoare. Regimuri cum este cel care se instalează tot mai puternic în România.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Constatăm cu îngrijorare că derapajele care vizează justiția sau activitatea serviciilor de informații se înmulțesc în ultima vreme.

Nici acum nu am aflat exact cine este responsabil pentru periculoasele „drafturi” ale legilor securității naționale. În schimb, am văzut cum președintele României, domnul Klaus Iohannis, amenință, voalat, avertizorul de integritate care le-a „scurs” jurnaliștilor de la G4Media.


Guvernul este condus de un premier asupra căruia planează suspiciuni grave de plagiat. Suspiciuni care nu vor putea fi lămurite, pentru că o combinație sulfuroasă în instanță a dus la blocarea tuturor sesizărilor depuse cu privire la domnul Nicolae Ciucă. Un judecător s-a pensionat rapid, iar preocuparea celui de al doilea a fost ca opoziția să nu-l atace politic pe prim-ministru.

În acest context, sentința dată de Judecătoria Iași împotriva jurnalistului Gabriel Gachi și a publicației pe care o conduce, Reporter de Iași, reprezintă încă un pas spre o societate bolnavă, în care libertatea de exprimare este limitată, iar vocile publice care dezvăluie derapajele politicienilor sunt hărțuite tot mai pe față.


Judecătoria Iași i-a cerut ziaristului Gabriel Gachi și publicației Reporter de Iași „să facă precizări despre sursa informaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menționate de către reclamanţi”, cu referire la o serie de dezvăluiri despre modul în care europarlamentarul Tudor Ciuhodaru pontează prezența în gărzi ca medic.

Așa ceva este de neconceput. Un judecător ar trebui să fie primul care înțelege sau știe că există acte normative europene și naționale care protejează pe avertizorii de integritate și sursele jurnaliștilor.


Un magistrat ar trebui să fie primul care să realizeze importanța presei în ecosistemul democratic și, mai ales, primul care să protejeze pe cei care dezvăluie elemente de corupție.

Decizia de la Iași nu e definitivă și sperăm să fie modificată în concordanță.


Freedom House este solidară cu jurnalistul Gabriel Gachi și avertizează cu privire la direcția spre care se îndreaptă societatea românească. Suntem solidari cu toți jurnaliștii și cu toți acei cetățeni care înțeleg că doar arătând unde sunt problemele, ne putem îndrepta.

Alături de Freedom House România și-au mai exprimat susținerea:

PressHub
Grupul de Dialog Social
Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică
Emilia Șercan
G4Media
Argeșul Online
Știri din Diaspora
Ziarul de Iași
Viața liberă Galați
Năsăudeanul
Jurnalul de Argeș
Vrancea 24
Monitorul de Sălaj
Sud Vest
Reper Media
Monitorul de Botoșani
Știri din Banat
Eurobani
arad24.net
stiripebune.news
putereaapatra.ro
Ionuţ Jifcu – Reporter 24
Sebastian Oancea – G4 Media
Marga Bulugean – Cuvântul Libertății
Cătălin Gomboș – Asociația Kompatibil
Ion Lucian Petraș – Saptamana Online
Prof. univ. dr. Raluca Radu – director al Departamentului de Jurnalism / Universitatea din București
Cătălin Doscaș – reporter, Buletin de București
Monitorul Express, Brașov
Călin Hera, jurnalist
Gazeta de dimineată, Hunedoara
Brîndușa Armanca, jurnalist
Alin Cristea, debraila.ro
Grațiela Bâzoi, ziarul Gherila
Crișana, Bihor
Paul Niculescu și Sorin Stanislav, Monitorul de Cluj, Mesagerul de Sibiu
Oana Stănciulescu, jurnalist
Florin Budescu, Starea Presei
Madalina Hârjoghi – Jurnalul de Brăila
Mihaela Dan – MD Press

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană va monitoriza cazul de hărțuire a jurnalistei Emilia Șercan

Apel la solidarizare cu jurnalista Emilia Șercan. Peste 160 de jurnaliști, scriitori și profesori, pe lista semnatarilor

Un cunoscut jurnalist american laudă presa din România: „Vă asumați riscuri inimaginabile în America!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter