Actualitate

Mica „sălbăticie urbană” de-a lungul Canalului Morii, prețioasă pentru oraș. Ecolog: „Fiecare cartier ar trebui să aibă așa ecosisteme”

În zona străzii Rozelor, de-a lungul Canalului Morii, există o mică „sălbăticie urbană” care este foarte prețioasă. Un ecolog clujean a explicat cât de importantă este pentru oraș și de ce ar trebui să existe astfel de ecosisteme în toate cartierele.

Mica „sălbăticie urbană” de-a lungul Canalului Morii, prețioasă pentru oraș / Foto: Tibor Hartel - Facebook Mica „sălbăticie urbană” de-a lungul Canalului Morii, prețioasă pentru oraș / Foto: Tibor Hartel - Facebook

 

 


Ecologul clujean Tibor Hartel a explicat într-o postare pe Facebook despre cât de prețioasă este o mică „sălbăticie urbană”, care se întinde de-a lungul Canalului Morii, în zona străzii Rozelor din Cluj-Napoca.

El a evidențiat cât de importante sunt viețuitoarele care trăiesc în acel ecosistem, precum peștii care sunt de mai multe specii sau rațele care survolează canalul.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 


De asemenea, apariția pescărașului sau a castorului sunt surprize plăcute prin care „natura delectează oamenii”:

„De-a lungul Canalului Morii - strada Rozelor - este o mică «sălbăticie urbană», extrem de prețioasă. Pe de o parte există mai multe specii de peşti, inclusiv cârduri de destul de mari de pui de peşti (clean, mreană, albioară, lapiță). Pietroaiele din apă pot fi habitate pentru nevertebrate acvatice. Rațele care survolează canalul sunt o privelişte relaxantă de asemenea. Toate acestea sunt condiții ideale pentru orice copil dornic să exploreze natura. Apariția pescăraşului şi posibilitatea de a vedea un castor în trecere sunt doar două exemple de surprize prin care natura urbană de aici delectează oamenii”, a explicat Tibor Hartel.


Ecolog: „Fiecare cartier are dreptul să aibă astfel de ecosisteme”

Totodată, ecologul clujean a mărturisit și care este „cheia” pentru o serie de contribuții esențiale ale naturii urbane pentru oameni și cât de mult contează lipsa intervenției umane în aceste zone:

„Pe de altă parte este «pădurea» cu fizionomie şi procese naturale. Vegetație resălbăticită (care nu depinde de mentenanța omului) şi relativ bogată, trunchiuri de arbori căzuți la pământ, vegetația etajată cu strat ierbos, arbustiv şi arbori de talie mică şi înalți (printre care şi arinul negru). Asta este cheia pentru o serie de contribuții esențiale ale naturii urbane pentru oameni: privelişte relaxantă, sunete bogate ale păsărilor, microclimă propice, biodiversitate urbană”, a mai spus Tibor Hartel.


Tibor Hartel a concluzionat spunând că fiecare cartier din municipiu merită să aibă astfel de ecosisteme care sunt natural urbane și nu depind de intervenții constante ale oamenilor:

„Fiecare cartier are dreptul să aibă astfel de ecosisteme natural funcționale (care să nu depindă de intervenții constante umane) urbane. Există mai multe cadre conceptuale prin care se pot valoriza astfel de ecosisteme urbane, într-un fel în care să se mențină starea naturală bună a acestor ecosisteme şi cheltuielile de mentenanță să fie reduse. Soluțiile bazate pe natură în combinate cu conexiunile om-natură într-un cadru social-ecologic ar fi axa principală a abordării reconcilierii oamenilor şi a naturii urbane. 

Cei care au privelişte zilnică spre acest ecosistem se pot considera norocoşi”, a explicat Hartel.

CITEȘTE ȘI:

POZA ZILEI. Castor, surprins în zona Parcul Rozelor. Ecolog: „Prezența lui e o veste fantastică, dar înseamnă noi provocări”

Ce provocări aduce prezența castorului în Cluj-Napoca? Ecolog: „E un inginer ecosistemic, aduce schimbări majore în natură”

Primul parc pe Canalul Morii, loc „de vis” pentru clujeni. Zona va fi schimbată radical. FOTO

abonare newsletter