Actualitate

Primul parc pe Canalul Morii, loc „de vis” pentru clujeni. Zona va fi schimbată radical. FOTO

Proiectul de amenajare a parcului pe culoarul Canalului Morii, tronsonul Parcul Rozelor, a fost aprobat. Zona va fi schimbată radical și va avea locuri de odihnă, puncte de belvedere și spații pentru organizarea evenimentelor.

 

 


Consilierii locali au aprobat în ședința de miercuri, 21 aprilie, indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții Amenajare parc pe culoarul Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor. Astfel, lucrările sunt estimate la 32.636.355 lei cu TVA, din care construcții-montaj – 21.548.783 lei cu TVA.

 


Proiectul a trecut cu 21 de voturi „pentru” și două abțineri.

Suprafața spațiului verde care va fi amenajat prin acest proiecte este de 23.205 mp, suprafața totală a amenajărilor pietonale este de 7.945 mp, iar suprafața totală plantată este de 18.749 mp. Vor fi amenajate 136 de parcări de biciclete sau trotinete și șapte stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, dar și două chioșcuri comerciale.


Proprietarii de pe Plopilor cer respingerea parțială a proiectului

Înainte de începerea ședinței Consiliului Local, Primăria Cluj-Napoca a primit o solicitare de respingere parțială a proiectului.

Plângerea a fost făcută de Asociația de Proprietari de pe strada Plopilor numărul 68, care suține că „mențiunea din cuprinsul  proiectului de hotărâre, privind existența unui drum de acces local asupra căruia se va interveni în vederea facilitării accesului către apă al trecătorilor este nelegală, în condițiile în care acest drum este unul privat”.


„Aș vrea să fac o precizare la acest punct. Da, într-adevăr, drumul este privat, dar este deschis circulației publice. Nu există în PUZ-ul care a fost aprobat, pe nicio planșă, în niciun articol să fie specificat că este închis circulației publice. Deci acest drum este deschis circulației publice, unu la mână, și doi, citez din plângere: „pe cale de consecință, adaptarea proiectului de hotărâre cu privire la zona în discuție reprezintă un act abuziv, nefiind urmată, spre pildă de procedura exproprierii legale, operând doar o expropriere în fapt.” Aș vrea să menționez foarte clar că coridorul de expropriere este stabilit pe baza studiilor de fezabilitate, deci exact pe ceea ce noi astăzi votăm în consiliul local. Proiectanții, cei care au realizat acest studiu de fezabilitate, au prevăzut un acces suplimentar pentru această zonă, astfel încât circulația spre această zonă și dinspre această zonă să poată fi cât mai facilă pentru pietoni.

Acest teren, dacă nu se află în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, va fi expropriat. Proprietarii vor fi despăgubiți în urma unei analize care urmează să fie făcute și a unei evaluări făcute de către specialiști externi, deci nu discutăm despre un abuz și încălcarea vreunui drept. Nu se va interveni pe această zonă până când va fi făcută exproprierea și aș vrea să mai menționez că nu există nicio autorizație de construire pentru barieră, care să fie emisă pentru Asociația de Proprietari de pe strada Plopilor, numărul 68.”, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea.


Cum va fi amenajat primul parc pe Canalul Morii

Proiectul privind reamenajarea spațiului verde din zona Canalului Morii – tronsonul din apropierea Parcului Rozelor a fost realizat de arhitecții de la Planwerk. Acesta urmărește crearea unui loc în care clujenii să vrea să își petreacă timpul liber.

În prezent, zona este un spațiu neamenajat, ce poate fi pus la dispoziția clujenilor ca un parc „de vis”. Culoarul Canalului Morii are un „potențial remarcabil”, datorită vegetației abundente, topografiei specifice și zonelor învecinate pe care le-ar putea lega, potrivit proiectului de hotărâre.

În zonă vor fi amenajate: un loc de joacă, o zonă pentru evenimente la scară redusă, locuri de odihnă și multe altele.

„Proiectul urmărește generarea unui spațiu public prin valorificarea și completarea pe alocuri a resurselor naturale existente. Intervențiile asupra topografiei terenului vor fi minimale, urmărindu-se accesibilizarea principalelor trasee și legături cu zonele învecinate. Sunt propuse un pod în zona intrării în Parcul Rozelor, o alee suspendată în zona unde terenul este străpuns de izvoare locale și un pachet de trepte amplasat pe taluzul dinspre zona de locuințe. Aleea de pe malul stâng va avea un caracter urban mai evident, iluminată și dotată corespunzător. Pe segmentul din zona blocului aleea va căpăta un aliniament de plopi către apă, cu rol de perdea verde ce închide sau gerenează perspective și atmosfere pe traseu.

De-a lungul traseului de pe malul drept vor fi inserate, acolo unde geometria spațiului o permite, diferite funcțiuni compatibile și complementare prezenței apei (un loc de joacă, o zonă pentru evenimente la scară redusă, locuri de odihnă). Gradene și trepte din piatră sunt introduse punctual pe ambele maluri, cu rol de a atrage trecătorii către apă, dar și cu rol de consolidare locală. Desființarea gardurilor către Parcul Rozelor, integrarea și amenajarea unei zone de legătură cu acesta este una din măsurile cu impact major asupra percepției spațiale. O funcțiune prezentă și astăzi, propusă spre păstrare, dar reinterpretată în funcție de nevoile comunității, este cea de grădini urbane”, se arată în proiect.

Aleea care urcă spre zona de locuințe ajunge la câteva terase unde vor fi amenajare puncte de belvedere, fiind perspective largi către Someș, cartierul Grigorescu și Pădurea Hoia. De asemenea, sunt gândite din loc în loc trepte care să asigure accesul la apă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter