Timp Liber

Cine recunoaște locul? Fotografie din anii '70 cu una dintre cele mai aglomerate artere ale Clujului de astăzi - FOTO

De nerecunoscut! Cum arăta în urmă cu aproape jumătate de secol una dintre cele mai circulate străzi ale Clujului de astăzi?

Calea Florești, fotografie din anul 1977. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj Calea Florești, fotografie din anul 1977. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj

 

 


O fotografie realizată în anul 1977 pe actuala Cale Florești înfățișează o stradă liniștită, cu câțiva trecători, un troleibuz și o mașină, case cu curți mari și verzi și brazi semeți. Deși pare greu de imaginat pentru generațiile mai tinere, înainte să fie flancată de blocuri și să devină una dintre cele mai aglomerate artere din Cluj-Napoca, strada era o oază de liniște. În zonă locuiau legumicultori, până la apariția blocurilor.

 


Calea Florești. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj

Fotografia, postată pe grupul de Facebook Amintiri din vechiul Cluj, le-a tezit clujenilor amintiri legate de copilăria lor pe această stradă plină de case, care ulterior au fost demolate de comuniști pentru construirea de blocuri: „Am crescut și am copilărit aici din 1972, ultimul bloc de pe Calea Florești. Amintiri frumoase…”, arată un clujean, în rubrica de comentarii.

„Locul copilăriei mele!!! În 1971 s-au mutat părinții mei, în primele blocuri construite pe Calea Florești. Eu aveam un an”, arată alt internaut.


„Vis-a-vis de biserică, unde e castanul, locuiam eu. Primul bloc turn de pe Calea Florești s-a construit la capătul grădinii noastre”, completează o clujeancă.

„La capăt de linie a locuit vărul meu cu părinții, în blocurile verzi cu 10 etaje. De la etajul 10 era o priveliște minunată asupra cartierului. A fost un loc frumos, cu multă verdeață în anii '70”, a mai arătat o clujeancă.


Numărul caselor din zona fotografiată care încă sunt „în picioare” poate fi numărat pe degete. 

Calea Florești. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj

În depărtare poate fi zărită și Biserica Calvaria, unul din cele mai vechi și mai semnificative lăcașuri de cult din județ care a rămas păstrat din vechiul sat Cluj-Mănăștur. Biserica este înconjurată de un val înalt de pământ, urmă a fortificațiilor din evul mediu, când întregul areal dispunea de șanțuri de apărare spre sud, est și vest, spre nord existând o pantă naturală abruptă. Potrivit izvoarelor vremii, biserica datează din anul 1095, când a fost construită în perioada domniei regelui Ladislau I al Ungariei. 


Calea Florești. FOTO: Facebook/ Amintiri din Vechiul Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cinematografele Clujului de altădată. Care erau locurile preferate de cinefili sau pentru o întâlnire romantică?

abonare newsletter