Administrație

Costurile pentru modernizarea Parcului Feroviarilor ar putea fi acoperite din fonduri europene. Cerere de finanțare de 44 milioane lei, trimisă de Primărie.

Uniunea Europeană ar putea deconta parțial costurile lucrărilor de revitalizare a Parcului Feroviarilor. Aproape 9 milioane de euro, bani europeni, pentru un spațiu verde generos în cartierul Iris.

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca. Proiectul de revitalizare a parcului, finanțat din bani europeni/Foto: Emil Boc Facebook.com Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca. Proiectul de revitalizare a parcului, finanțat din bani europeni/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


În decembrie 2023, proiectul de revitalizare a Parcului Feroviarilor, realizat din fonduri din bugetul local, intra în ultima etapă de implementare, iar potrivit reprezentanților Primăriei, etapa recepției urmează să se desfășoare din noul an. 

 


„Proiectul realizat din fonduri de la bugetul local se află în ultima etapă, procedura de recepție urmând a fi demarată în luna ianuarie 2024. Prin acest proiect, parcul redevine una dintre cele mai atractive zone verzi ale Clujului”, a transmis la finalul anului trecut primarul Emil Boc, pe pagina de Facebook.

Pe lângă revitalizarea Parcului Feroviarilor, proiectul mai cuprinde și alte schimbări în zonă, precum reabilitarea străzii Parcul Feroviarilor, care presupune desfacerea trotuarelor și frezarea părții carosabile.


Revitalizarea Parcului Feroviarilor cu bani europeni

Potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor locali, lucrările desfășurate pentru activarea Parcului Feroviarilor ar putea fi finanțate din bani europeni. Este vorba de un proiect în valoare de aproape 9 milioane de euro, ce acoperă cheltuielile necesare revitalizării Parcului Feroviarilor. 

Valoarea actualizată a proiectului este de 67,2 milioane lei, inclusiv TVA. Însă, în urma aprobării în Consiliul Local, proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile pentru perioada 2021-2027. 


CITEȘTE ȘI: 
Parcul Feroviarilor redevine una dintre cele mai atractive zone verzi ale Clujului. Recepția lucrărilor, în ianuarie 2024. FOTO

Astfel, municipiul Cluj-Napoca poate obține 8.925.500.00 euro, sumă ce reprezintă 44.301.915 lei din valoarea totală (67.283.684,30 lei) a proiectului. Iar contribuția municipalității ar fi de 23.867.807 lei.

Durata de implementare a proiectului, cu toate activitățile suport, este de 12 luni de la semnarea contractului de finanțare. 


Un spațiu verde generos 

Prin proiectul de revitalizare a Parcului Feroviarilor, acest spațiu verde redevine una dintre cele mai atractive zone verzi ale Clujului. Obiectivul investiției de peste 9 milioane de euro a constat în amenajarea suprafeței de 5,3 hectare, integrarea malului drept al Someșului mic în arealul de mobilitate și recreere din zonă, dar și modernizarea străzii Parcul Feroviarilor. 

Amenajările cuprind alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbusti, instalare gazon, iluminat general si arhitectural cu sistem LED, mobilier urban pentru odihnă sau pentru activităţi recreative. În cadrul proiectului, au fost plantați 555 de arbori, 32.500 de arbuşti şi 5.500 de bucăţi flori perene.

De asemenea, cele două pasarele pietonale peste râul Someş creează noi trasee de traversare a zonei pe direcția est-vest.

Lucrările de modernizare a Parcului Feroviarilor au fost realizate de Nord Conforest SA & Eco Garden Construct SRL, în urma unui concurs internațional de soluții.

Depunerea proiectului pentru obținerea banilor europeni va fi aprobată în ședința de Consiliu Local de luni, 22 ianuarie 2024. 

 Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Parcul Feroviarilor, „mozaic” de spații verzi cu locuri de joacă și relaxare. Va fi gata anul acesta! - VIDEO DRONĂ

Ultimele Stiri
abonare newsletter