Timp Liber

Night Gigs, evenimente într-un depozit sau în casa unui necunoscut. Cum a transformat Asociația Daisler orașul Timișoara într-o scenă vibrantă de artă.

Timișoara a fost mereu un oraș tânăr, viu și vibrant, în special noaptea. Totuși, cultura și arta nu și-au făcut foarte mult loc în peisajul nocturn până acum. Asociația Daisler a adus o pată de culoare și cultură cu evenimentul The Night-Art Festival.

Night Gigs a adus o pată de culoare Timișoarei/ Foto: Lights On Romania - Facebook Night Gigs a adus o pată de culoare Timișoarei/ Foto: Lights On Romania - Facebook

 

 


Asociația Daisler a dat viață nopții în Timișoara cu ediția 2023 a celebrului festival de light-art Lights On, parte a calendarului cultural al programului „Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii”.

 


Night Gigs, show surpriză pentru timișoreni

Night Gigs, un element captivant al The Night-Art Festival, a adus la începutul lunii octombrie în Timișoara o modalitate inedită în care oamenii pot trăi și experimenta arta. Locația evenimentelor a fost o enigmă până în ziua spectacolului și timișorenii nu știau la ce fel de performance vor participa și ce artist vor întâlni. Night Gigs a fost ca o călătorie în necunoscut, o provocare captivantă pentru curioși și un mod inovator de a descoperi locuri neașteptate și de a se conecta cu arta și cultura.

CITEȘTE ȘI:
Cum a reușit Asociația Daisler să readucă la viață o clădire în paragină din Timișoara. Un fost restaurant, transformat în hub cultural.

„Componenta de Night Gigs a presupus practic performance-uri secrete despre care nu am anunțat pe nimeni nimic, în locații secrete în care de regulă nu se întâmplă evenimente de genul.
Publicul a fost invitat să-și cumpere bilete și oamenii nu au fost anunțați decât în ziua evenimentului locația unde trebuie să vină. Când ajungeau la locație descopereau dacă au venit la drag show, la stand-up sau la concert”,  a declarat pentru monitorulcj.ro, Andi Daiszler, fondatorul Lights On România și președintele Asociației Daisler.


Spectacol de improvizație Just Push Play pe acoperișul Iulius Town Timișoara/ Foto: Lights On Romania - Facebook

Potrivit lui Andi Daiszler, această idee a pornit de la lipsa evenimentelor culturale care au loc după ora 22:00.

„Ideea a apărut dintr-un cap năstrușnic. Timișoara este un oraș care are restricții de evenimente cumva mai dure dacă le pot numi așa. Nu sunt evenimente care să se deruleze după ora 22:00 decât în cluburi. Teatrul și muzeele se închid și premisa de la care am plecat a fost «Hai să încercăm să facem ceva care este permis, legal și care să fie după ora 22:00». 
Am proiectat seria de Night Gigs pentru a putea experimenta cultura în spații atipice în fața unui public foarte restrâns, între 30 și 50 de oameni în funcție de locația aleasă”, a adăugat Andi Daiszler.


Radu Almășan de la Bosquito, concert în casa unui timișorean

Locațiile au fost dintre cele mai atipice pentru Timișoreni, de la depozitul Fan Courier, la casa unei persoane necunoscute sau la restaurantul FLORA care este în paragină.

„Am avut libertate să selectăm locații care mai de care mai interesante, la sediul Fan Courier din Timișoara unde nu s-a cântat niciodată până la camera de living al unui timișorean. Nu știu cine a mai experimentat să meargă la cineva acasă pentru al asculta live pe Radu Almășan de la Bosquito (…) Faptul că ne-am dus la cineva acasă în Timișoara pentru noi care nu suntem locuitori am încercat să avem rădăcini cât se poate de sigure. Ni s-a părut o chestie foarte inedită”, a transmis Andi.


Printre surprizele care au fost la Night Gigs s-a numărat și drag show (Drag queen este o persoană, de obicei bărbat, care folosește haine și machiaj pentru a imita și adesea exagera semnificanții de gen feminin și rolurile de gen în scopuri de divertisment - n.red.) sau concert al solistului Vița de Vie, Andi Despot.

Drag show la The Night-Art Festival/ Foto: Lights On Romania - Facebook

„Am avut și drag show care este un lucru foarte rar întâlnit în peisajul cultural românesc. Le găsești foarte greu spectacolele de genul acesta la care să mergi. Am stat 3 săptămâni să găsim persoane care ar putea face show. Cea mai mare surpriză a fost Andi Despot și Cezar Popescu pentru că oamenii nu știau la cine vin.
Dincolo de asta au fost întâlniri intime și foarte faine. Publicul fiind atât de limitat a avut ocazia unică de a sta la o poveste cu artistul. Când acesta vine și are show într-un club în fața a 500 de oameni genul acesta de interacțiune este imposibilă”, a adăugat Andi.

Un alt invitat special a fost Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj care le-a vorbit oamenilor despre legătura dintre arhitectură și noapte.

Timișorenii au fost încântați de această componentă al evenimentului The Night-Art Festival.

„Faptul că încep să se întâmple evenimente culturale mișto îmi dă o adrenalină extraordinară să ies din casă și să mă bucur”, „Mi-a plăcut ideea de a face ceva pe nevăzute. În ziua de astăzi știm totul, știm unde este toată lumea în fiecare moment. Așa că uneori este bine să nu știi unde mergi, doar să mergi” „Se întâmplă ceva în orașul nostru. Aveam un sentiment ca acela al unui copilaș care abia așteaptă să primească un cadou”, sunt câteva dintre părerile celor care au participat la Night Gigs. 

Night Gigs s-ar putea face și în Cluj-Napoca

Andi Daiszler a declarat reporterilor monitorulcj.ro că își dorește să aducă această serie de evenimente și în municipiul Cluj-Napoca.

„La seria Night Gigs ne gândim dacă o putem reface la Cluj-Napoca într-o formă sau alta. Mi se pare că este una dintre activitățile care prind foarte bine și care ar merita să continue și post Timișoara 2023”, a încheiat Andi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

TOP cele mai spectaculoase instalații de lumini expuse la festivalul Lights On de la Cluj-Napoca. GALERIE FOTO

Clujenii își pot afișa propriile mesaje pe o instalație de lumini Lights On! Organizator: „Vom selecta cele mai inedite mesaje”

Ultimele Stiri
abonare newsletter