Ştiri din Transilvania

Cele mai frecvente greșeli când prăjești sau fierbi ouă! Află ce nu ai voie să faci niciodată

Românii greșesc frecvent când prăjesc sau fierb ouă! Pentru a nu avea probleme pe viitor te sfătuim să fii atent la câteva detalii.

Ai observat și tu că uneori ouăle ies perfect, alteori sunt prăjite prea tare sau nu sunt fierte complet. Ți-am pregătit câteva trucuri care te vor ajuta să prepari ouăle perfect.

Ouăle sunt printre cele mai consumate alimente, fiind utilizate în multe tipuri de mâncare. Ouăle pot fi prăjite, fierte sau preparate sub formă de omletă. Ouăle aduc multe beneficii organismului uman, fiind bogate în vitamine și minerale. De altfel, ele conțin cea mai importantă proteină naturală și anume albumina.


Ce greșeli trebuie să eviți când fierbi ouă

Prima greșeală importantă este că scoți ouăle din frigider și imediat le pui la fiert. Schimbarea bruscă de temperatură după la creparea cojii în timpul fierberii. Tot schimbarea de temperatură bruscă duce afectează calitatea ouălor. Îniante de a prepara un ou, ar fi bine să-l scoți cu 30 de minute înainte din frigider.

Trucuri și sfaturi ouă fierte

O altă greșeală des întâlnită este legată de faptul că bagi ouăle direct în apă fiartă. Ouăle emit un miros sulfuros din acest motiv și trebuie evitat.


Cel mai bine este să pui ouăle în vasul cu apă și abia după pe aragaz. Ouăle pot fi ținute în apa și după ce oprești aragazul, deoarece temperatura apei este în continuare mare.

Dacă vrei să obții un gălbenuș moale, atunci trebuie să ții ouăle în vas 10 minute, Pentru un gălbenuș tare trebuie să le păstrezi în apă aproximativ 14 minute.


Greșeli pe care le faci la prăjirea ouălor

Dacă prăjești ouă, nu adăuga niciodată sare pe ele în momentul în care le pui în tigaie. Sarea va scoate  toată umiditatea din ou și devine tare și uscat. Acest sfat este valabil și la realizarea omletelor.

Ouăle se prăjesc într-o tigaie cu capac de fiecare dată. Mulți dintre noi folosesc o cantitate mare de ulei și o tigaie fără capac. Acest obicei nu este deloc sănătos și mâncarea nu va ieși la fel de gustoasă.


CITEȘTE ȘI:

Știi ce pățești dacă mănânci ouă zilnic? Există un risc crescut de îmbolnăvire

Cel mai indicat mod de prăjire a unui ou este cel prin care se folosește o canitate minimă de ou și un capac. Căldura nu se va evapora și ele vor fi gata repede. Dacă folosești o tigaie cu capac, albușul va fi rumenit, iar gălbenușul moale.


Nu găti niciodată legumele în același timp cu un ou sau omletă. Dacă vrei legume într-o omletă, atunci călești prima dată legumele și ulterior faci omleta.

Focul este foarte important în momentul în care sunt prăjite ouăle.  Nu prăji niciodată mâncarea la foc maxim, deoarece structura proteică va fi compromisă. Ouăle se gătesc tot mereu la o flacără mică.

Câte ouă e bine să mânânci pe zi?

Ouăle sunt bune dacă nu faci abuz! Încearcă să consumi maxim 2-3 ouă pe zi și nu în zile consecutive. Dacă vei consuma mai multe ouă, efectele ar putea să fie dăunătoare și apărea probleme de sănătate.

abonare newsletter