monitorulcj.ro Menu
Ştiri din Transilvania

Apar probleme pe o porțiune din autostrada Sebeș-Turda. Din cauza infiltrațiilor de apă, zidul de sprijin se mișcă

Infiltrațiile de apă din zona Oiejdea pun la îndoială finalizarea celor 24 de kilometri de pe autostrada Sebeș-Turda până la finalul acestei veri. Constructorul încă oferă siguranța că șoferii se vor putea bucura în vară de autostradă.

Apar problemele pe o porțiune din autostrada Sebeș-Turda. Din cauza infiltrațiilor de apă, zidul de sprijin se mișcă. Sursă foto: Facebook API

 

 


Finalizarea tronsonului de 24 de kilometri pe autostrada Sebeș-Turda este sub semnul întrebării. Chiar dacă constructorul a anunțat că lucrările vor fi gata până în vară, iar șefii de Transporturi Transporturi spun că se va circula pe lotul 2 din autostrada Sebeș-Turda până la finalul anului, reprezentanții societății civile cer rezolvarea problemelor legate de infiltrațiile de apă din zona Oiejdea.

 


Soluția tehnică nu a fost încă aprobată, așa că nu se știe deocamdată cât vor dura lucrările pentru stabilizarea terenului. 

Semnul întrebării cu privire la finalizarea celor 24 de kilometri este din cauza solului agilos și infiltrațiilde de apă. Reprezentanții Asociației Pro Infrastructura (API) spun că din această cauză ritmul de lucru al oamenilor este uneori foarte greu.


„Alunecarea acolo angrenează pilonii care sunt deja forați. Zidul de sprijin care este deja executat se mișcă. Nu se mișcă cu tot cu aliniamentul autostrăzii. Se știa că e o zonă cu probleme, dar nu se știa la modul detaliat cât de grave sunt problemele respective și cam care ar fi soluția astfel încât să țină din prima. Până nu se rezolvă acolo și nu vedem soluția de remediere pusă în operă nu o să putem să vorbim la modul cert de deschiderea traficului”, a spus Ionuț Ciurea, președintele API, potrivit Digi24.

„Se va găsi o soluție. Nu este culmea tehnicii. E nevoie de niște ancoraje pentru acele ziduri care se pare că nu sunt suficiente, de niște drenaje suplimentare pentru că lucrează apa în spate. Nu e o chestie care să deraieze acest proiect. Se va găsi o soluție tehnică. Sunt vreo două, trei care sunt pe masă. În mod cert se va găsi o soluție astfel încât acest lot să fie finalizat în acest an”, a spus Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.


Cu toate aceste probleme, constructorul grec asigură că șoferii vor putea circula pe cei 24 de kilometric de autostrada până în vară. Aceste promisiuni vin în contextul în care șantierul se apropie de un stadiu fizic de 80%.

Șefii Companiei de Drumuri spun că termenul de finalizare este august și că nu există motiv de depășirea termenului, deoarece constructorul știa despre problema infiltrațiilor de apă iar el și-a asumat deschiderea autostrăzii.


„Antreprenorul de pe lotul 2 al autostrăzii Sebeș - Turda și-a asumat ca termen de finalizare a lucrărilor luna august 2021, cunoscând problema infiltrărilor de apa de la km 19. Aceste lucrări nu ar trebui să afecteze termenul de finalizare. Antreprenorul și-a asumat intervenția de remediere în termen de 30 de zile de la realizarea expertizei. În baza acestui document se va stabili ce lucrări sunt necesare, precum și termenul de execuție al acestora", a comunicat CNAIR, pentru sursa citată.

Valoarea contractului semnat cu grecii de la Aktor sare de 549,3 milioane de lei, fără TVA. Lucrările la lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda au început în 2015 și să fie încheiate în 2016.

Cei 24 de kilometri dintre Sântimbru și Aiud construiesc singurul tronson lipsă pentru ca șoferii să poată circula doar pe autostrada de la Sibiu la Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Bătaie mare pentru un tronson din Autostrada Transilvania. 12 oferte depuse de firme din Spania, Turcia sau China