Ştiri din Transilvania

Cel mai lung tunel din România, „mort” din fașă? Noi probleme pe Autostrada Transilvania

Construirea celui mai lung tunel din România întâmpină probleme cu mult înainte de începerea lucrărilor propriu-zise.

 

 


După ani în șir pierduți, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat licitația pentru proiectarea și execuția tronsonului Poarta Sălajului – tunel Meseș – Zalău – Nușfalău al Autostrăzii A3 Transilvania. Vorbim despre circa 41 km de autostradă, 12 luni de proiectare și 36 de luni de execuție.

 


Practic, în patru ani, tronsonul din Sălaj, care va costa aproape 4 miliarde de lei, ar trebui să fie finalizat. De precizat că proiectul include tunelul Meseș de aproape 2,9 km, peste 40 de poduri și viaducte în lungime totală de 8 km, un nod rutier la Zalău, un centru de întreținere în cadrul acestui nod, dar și două spații de servicii.

Noi probleme pe Autostrada Transilvania. Documentație „sumară” pentru tunelul Meseș

Cu toate acestea, specialiștii Asociației Pro Infrastructură (API) susțin că au sesizat o serie de aspecte negative în documentația CNAIR. Printre acestea, studiile geotehnice „foarte sumare” pentru tunelul Meseș. Potrivit API, pe cei aproximativ 3 kilometri sunt executate doar 6 foraje, în zona portalelor tunelului.


Mai departe, spun specialiștii în infrastructură, exproprierile nu sunt realizate pe cei 41 de km, iar nodurile rutiere vecine nodului de la Zalău (Zimbor și Nușfalău) se află la peste 25 de km distanță. De asemenea, caietul de sarcini împinge riscurile cu privire la modificarea acordului de mediu sau relocarea unor utilități descoperite ulterior spre viitorul constructor.

Cel mai lung tunel din România, în pericol înainte de construire?

„Identificarea oricăror erori în documentația CNAIR este permisă doar în primele 90 de zile ale contractului. Sunt necesare condiții contractuale echitabile împreună cu o documentație tehnică completă și profesionistă pentru a avea parte de ofertanți de cea mai bună calitate și de o derulare rapidă și fără blocaje a lucrărilor”, este avertismentul Asociației Pro Infrastructură.


CITEȘTE ȘI:

Constructorii Autostrăzii Transilvania PLEACĂ de pe șantierul dintre Câmpia Turzii și Chețani


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter