Ştiri din Transilvania

Rețetă gomboți cu prune, preparat din Transilvania. De ce ingrediente ai nevoie?

Rețeta găluște cu prune sau gomboți cu prune, cum se mai spune în Ardeal, este un preparat ușor și rapid de făcut.

 

 


Este o mâncare foarte consistentă, gustoasă și foarte populară în zona Ardealului. Pentru aceast preparat, ingriedentul special este pruna, însă mare atenție la soiul de pune pe care îl folosiți, dacă sunt acre le puteți umple cu un mic cub de zahăr.

 


Ingrediente:

10-20 prune (în funcție de dimensiuni)
800 g cartofi fierți în coajă
250 - 300 g făină (în functie de soiul cartofilor)
2 ouă întregi
o linguriță rasă de sare
 
Pesmet rumen:
250 g pesmet
100 g unt
100 g zahar tos

Pentru servit:
zahăr pudră vanilat amestecat cu scorțișoară măcinată (opțional)


 

Mod de preparare

Pentru început, puneți cartofi la fiert într-o oală mai mare și adăugați puțină sare. După ce aceștia au fiert (testul cu furculița), îi scoatem pe un platou și îi lăsăm 10 minute la răcit. Apoi îi decojim și îi zdrobim cu presa specială (dacă nu aveți, puteți folosi o răzătoare mică).


În castronul cu cartofi zdrobiți, adăugăm două ouă întregi, sarea și o parte din făină (aproximativ 200 g). Nu puneți toată făina de la început, mai bine să încercați să o puneți pe rând. Frământați cu mâna compoziția, pentru a observa dacă mai trebuie făină sau nu. Să știți că aluatul de găluște cu prune trebuie să fie mai moale!

Cum se modelează prunele cu găluștele:

Fiind un aluat lipicios, modelarea găluștelor se face cu mâna udă. Luați bucăți din compoziție și aplatizați-le în palmă și așezați câte o prună în mijlocul lor. Dimensiunea discurilor variază în funcție de mărimea prunelor. Marginile aluatului puneți-le peste prună pentru a închide gălușca.


Pregătiți o oală de 5-6 L și puneți la fiert apa, adăugând și 2 lingurițe de sare (este foarte important să fie sărată, pentru că altfel găluștele sunt fade). Când apa a început să clocotească, așezați găluștele în oală. Dacă se duc la fund, puteți folosi o paletă ca să nu se lipească de oală. Nu trebuie să aglomerați oala. Mai bine le fierbeți în 2-3 tranșe pentru a vă bucura de o fierbere mai bună. Găluștele trebuie să plutească liber în apă. Timpul de fierbere este de cca 10-15 minute, la foc mic, fără capac.

În timpul în care fierb găluștele, pregătiți pesmetul rumen.Într-o tigaie largă topiți untul. Apoi adăugați pesmetul, și mestecați cu o spatulă la foc mic spre mediu. Faceți asta până pesmetul prinde altă culoare și absoarbe tot untul. La final, treceți găluștele prin pesmet.

Preparatul este gata! Poftă bună!

CITEȘTE ȘI:

Fasole bătuta cu usturoi. Rețeta tradițională, de post

 

Gogoși de post cu miere. Rețeta bunicii!

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter