Ştiri din Transilvania

Salvamontişti din mai multe judeţe, inclusiv Cluj, intervenție pentru salvarea unui străin blocat în masivul Făgăraş

Salvamontişti din mai multe judeţe, inclusiv Cluj, aflaţi la o acţiune de pregătire în masivul Făgăraş, au intervinit joi pentru salvarea unui cetăţean străin care a fost blocat într-un perete de sub vârful Vânătoarea lui Buteanu.

Salvamontişti din mai multe judeţe, inclusiv Cluj, aflaţi la o acţiune de pregătire în masivul Făgăraş, au intervinit joi pentru salvarea unui cetăţean străin/ Foto: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont - Facebook Salvamontişti din mai multe judeţe, inclusiv Cluj, aflaţi la o acţiune de pregătire în masivul Făgăraş, au intervinit joi pentru salvarea unui cetăţean străin/ Foto: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont - Facebook

 

 


Salvamontişti din mai multe judeţe, aflaţi la o acţiune de pregătire în masivul Făgăraş, intervin joi pentru salvarea unui cetăţean străin care este blocat într-un perete de sub vârful Vânătoarea lui Buteanu, a informat preşedintele Salvamont România, citat de Agerpres.ro.

 


Potrivit acestuia, acţiunea de salvare trebuie să se desfăşoare terestru, pentru că în zonă vremea este nefavorabilă, vântul bate cu transport de zăpadă şi plafonul de nori este foarte jos, astfel încât nu este posibilă intervenţia unui elicopter.

„Aflaţi la o acţiune de pregătire în masivul Făgăraş, salvamontiştii participanţi la curs au auzit strigăte într-un perete de sub vârful Vânătoarea lui Buteanu. Acţiunea de pregătire a fost întreruptă imediat şi salvamontiştii au început să organizeze echipele de intervenţie. Astfel, o echipă de prim-răspuns se deplasează la locul accidentului pentru a face primele evaluări, restul salvamontiştilor pregătesc echipamentul de prim-ajutor, targa de recuperare şi vor analiza modalitatea de recuperare a victimei şi traseul de deplasare către Bâlea. Din echipa de intervenţie fac parte salvamontişti din Sibiu, Gorj, Alba, Cluj, Poiana Braşov, Bihor, Mureş, Prahova, Harghita, Satu Mare, Sinaia şi Zărneşti”, a transmis Sabin Cornoiu.


El a adăugat că, din primele informaţii, victima este un cetăţean străin.

„Vremea este nefavorabilă, în zonă bate vântul cu transport de zăpadă, plafonul de nori este foarte jos şi nu sunt condiţii pentru a solicita un elicopter căruia salvamontiştii să îi predea persoana accidentată, urmând ca toată acţiunea să se desfăşoare terestru”, a precizat Sabin Cornoiu. 


„Acțiune cu final fericit . Persoana cu probleme, un cetățean spaniol, echipat necorespunzător pentru sezon și tipul ascensiunii, chiar în adidași, avea doar probleme medicale, un început de hipotermie si era blocat în perete.

Salvamontiștii au ajuns la el, l-au pregătit și coborât în siguranță din perete, deplasându-se apoi către telecabina pentru a-l trimite la baza muntelui”, au adăugat reprezentanții Salvamont România.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Salvamontiștii clujeni, intervenții la Buscat și Mărișel

Salvamontistul mort în avalanșa de la Bâlea Lac, un clujean care s-a luat în piept cu zăpezile Făgărașului

Ultimele Stiri
abonare newsletter