Actualitate

Salvamontistul mort în avalanșa de la Bâlea Lac, un clujean care s-a luat în piept cu zăpezile Făgărașului

Un tânăr salvamontist în vârstă de 33 de ani aflat în timpul liber şi-a pierdut viaţa după ce a fost surprins de o avalanşă în zona Bâlea Lac. Acesta era un tânăr din județul Cluj.

Paul Popescu, tânărul surprins de avalanșă/ Foto 1: Facebook victimă; Foto 2: Salvamont-Salvaspeo Cluj - Facebook Paul Popescu, tânărul surprins de avalanșă/ Foto 1: Facebook victimă; Foto 2: Salvamont-Salvaspeo Cluj - Facebook

 

 


Iubitor de munte, de sporturi extreme și mereu cu zâmbetul pe buze, Paul Popescu sau „Pogo”, a murit în urma avalanșei de la Bâlea Lac.

 


Vineri la Bâlea Lac riscul de avalanşă era de gradul 4, însă „Pogo” s-a aventurat pe creste alături de câţiva prieteni. Din nefericire, tânărul a fost surprins de o avalanşă de mari dimensiuni care l-a doborât şi izbit de stânci.  

Ceilalţi amici care-l însoţeau au scăpat teferi şi au încercat să-l salveze, însă au fost nevoiţi să aştepte o echipă de intervenţie. Salvatorii ajunşi la faţa locului nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe tânăr, acesta a fost declarat decedat.


Paul Popescu era un împătimit al sporturilor de iarnă, angajat al Salvamont Sibiu și totodată unul dintre cei mai buni freerideri din România. Iubea muntele. Era viața lui, așa după cum a spus și într-un mini documentar realizat anul trecut chiar în zona unde și-a găsit sfârșitul.

Tânărul era originar din județul Cluj.


Salvamont Cluj: „Pogo e legenda vie a munților”

Salvamontiștii clujeni au transmis un mesaj de condoleanțe. Potrivit acestor, tânărul încă de mic era îndrăgostit de munte, el devenind „răsfățatul pereților calcaroși înalți de sute metri din Cheile Turzii”.

„Adio, legenda noastră vie!
«Pogo e legenda vie a munților». Era expresia tuturor când vorbeau despre unul dintre cei mai temerari schiori de freeride și unul dintre cei mai dedicați salvamontiști din România.


Din nefericire, de câteva ore, vorbim despre Paul «Pogo» Popescu ca despre legenda noastră, lipsită însă de atributul vieții, înghițită de o grozavă avalanșă la Bâlea.

Crescut de mic în feeria munților și în mijlocul salvamontiștilor clujeni, unde tatăl său este medic voluntar, Paul avea să devină repede răsfățatul pereților calcaroși înalți de sute metri din Cheile Turzii. Acolo reușește, adolescent fiind, câteva premiere care au rămas neegalate și astăzi. Iernile, însă, îi duceau bucuria pe pârtiile de schi, și mai ales în afara lor.

Pasul spre profesia de salvator montan în cadrul Salvamont Cluj a fost firesc. Paul devine salvatorul montan care în timpul serviciului este pe munte iar în timpul liber - tot la serviciu. Chemarea permanentă a zăpezii și magnetismul abruptelor pante albe, îl face pe Paul să se transfere în urmă cu câțiva ani la Salvamont Sibiu, pentru a lucra în Munții Făgăraș. În acești munți, freerider-ul Pogo devine subiect de filme documentare europene despre schiul din afara pârtiilor. Devine legenda vie. Până acum câteva ore, când viața s-a oprit la 33 de ani. Rămâne legenda. Adio, dragul nostru frate!”, au transmis salvamontiștii clujeni.

Ultimul zbor în marea albă

Potrivit observatornews.ro, la începutul anului, salvamontistul apărea într-un documentar realizat de doi schiori olandezi, ajunși la Bâlea la invitația sa. Pogo le povestea de cât de mult înseamnă munţii pentru el şi cât de mult i-au oferit fără să îi ceară nimic în schimb. 

„Munții sunt cei care m-au definit, îmi oferă atât de mult. Nu știu ce m-aș face fără munți. Cu cât văd mai multe locuri, cu atât apreciez mai mult ceea ce am acasă. Sunt atât de multe locuri în care mi-aș mai dori să schiez mai mult. Sper să trăiesc 100 de ani, să fiu sănătos și să pot schia cât mai mult, să împărtășesc acest lucruri cu prietenii mei și să le transmit mai departe copiilor mei. Numele meu este Paul, prietenii mei îmi spun Pogo. Sunt un om care muncește pe munte. Numele văii este Bâlea și o îndrăgesc pentru cât de sălbatică este. Nu sunt pârtii de schi amenajate, totul este sălbatic. De exemplu, aici am fost prins de o avalanșă mare. Eram împreună cu trei prieteni... am avut noroc”, declarase Paul Popescu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un salvamontist a murit după ce a fost surprins de o avalanşă în zona Bâlea Lac: „Un înger în roșu a plecat în înaltele crestelor”

Doi turiști italieni au murit surprinşi de o avalanşă în Munții Alpi

Ultimele Stiri
abonare newsletter