Social

A-ţi plăti asigurarea medicală – o tragicomică poveste ruptă parcă din universul caragialian

Un cititor a trimis pe adresa redacţiei Monitorul de Cluj o relatare despre modul defectuos şi greoi de plată a asigurărilor de sănătate în Cluj-Napoca.

Eşti trimis întâi la camera 3 a Direcţiei de Sănătate Publică (n. red. Casa de Asigurări de Sănătate Cluj) a judetului Cluj unde îţi aştepţi rândul pentru a beneficia de favoare de a afla cât trebuie să plăteşti (nu să ceri, ci să dai) statului pentru asigurarea medicală. Se primeşte hârtia nr. 1.

De aici misiunea continuă cu un drum la Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Ha, aici e aici! De la un ghişeu, unde aştepţi în rând, ţi se înmânează chitanţa propriu zisă, hârtia nr. 2 şi expediţia continuă cu un drum la Trezoreria Finanţelor Publice, aflată într-o clădire adiacentă. Culmea, la primul  ghişeul al trezoreriei, unde ai fost trimis de la celălalt ghişeu al aceleiaşi instituţii,  ţi se aplică o ştampilă şi eşti expediat la casieria Trezoreriei. Suspansul continuă, adrenalina îţi face inima să bată cu putere: unde, unde, dar unde vei fi trimis mai departe!!!??


De la casieria Trezorerie unde un amabil domn se îndură să îmi ia banii (în sfârşit misiune pe jumătate îndeplinită) trebuie să te întorci la aceiaşi cameră 3, a aceleiaşi Direcţii de Sănătate Publică. Aici fie trebuie să iei un nou bon de ordine şi să aştepţi din nou în rând, fie să îţi ceri politicos scuze şi să explici celorlalţi cetăţeni în rând că ai mai trecut pe acolo, cu doar ceva timp înainte şi când ţi s-a spus că poţi intra a doua oară şi fără bon de ordine, fără să mai aştepţi în rând. De la camera 3, unde se înregistrează faptul că asigurarea medicală a fost onorată, eşti trimis la etajul 2 al aceleiaşi instituţii pentru….ultima ştampilă.

Aviz amatorilor: este indicat să aveţi pregătite un sandwich şi o sticlă cu apă înainte de a purcede la o aşa misiune! Timp alocat: întreaga zi.


Birocraţia aceasta inutilă justifică salariile a zeci de funcţionari inutili, plătiţi din buzunarul contribuabililor. Când mă gândesc la câţi funcţionari am văzut la Direcţia de Sănătate Publică plimbând câte o hârtie dintr-un birou în altul……

abonare newsletter