Social

Moştenire de familie: Doi fraţi din Cluj potcovesc ouă de Paşte

Doi frați din satul clujean Bercheş şi-au transformat un obiece moştenit în familie, din generaţie în generaţie, într-o mică afacere sezonieră de succes: potcovesc ouă de Paşti pe care le vând cu 50 euro bucata.

Fraţii Simion şi Marton Aldea sunt fierari. În atelierul lor se aude din zori şi până-n seară sunetul ciocanelor. Doar înainte de Paşte se face mai linişte, fiindcă cei doi sunt ocupaţi: potcovesc ouă.

Deşi la prima vedere pare simplu, în realitate e mai complicat să răzbeşti decât să potcoveşti trei cai. Oul, indiferent că e de găină, raţă sau gâscă, se poate sparge oricând şi trebuie să iei totul de la capăt.


Simon și Marton Aldea au moștenit meșteșugul potcovirii ouălelor de la tatăl lor și spun că cine nu știe să nu potcovească un ou, nu-i potcovar adevărat. Marton are deja 30 de ani de experienţă, însă recunoaşte că începutul a fost dificil până a deprins meşteşugul.

„Am zis: nu faci un ou potcovit, tată, că tre' să duc la şefu, acolo la americani, la Mociu, că atunci lucram la o firmă americană”, spune Marton Aldea. „Fă-ţi dacă vrei, să arăţi la oameni. Nu-ţi fac eu şi zici că l-ai făcut tu”, îi răspundea mereu tatăl său. „Şi m-am apucat, a venit o vecină de-aici din sud, a adus ouă, m-am apucat şi l-am făcut. Unu l-am spart al doilea l-am făcut”, povestește potcovarul.


Ouă potcovite pentru americani

Cei doi fraţi spun că afacerea potcovitului ouălor de Paşti merge binişor. Printre clienţii s-au aflat chiar şi americani care au rămas impresionaţi de pasiunea lor.

„Avem solicitări. Care ne ştiu că facem ouă potcovite, ne anunţă din timp, să-i facem ou potcovit înainte de Paşti, de sărbători, care vin la ţară, şi noi facem. Am făcut şi în America, au fost nişte americani anul trecut în Mociu, că eu stau în Mociu, nu în Bercheş, şi le-am făcut 10 ouă potcovite”, spune Simion Aldea.


Din banii astfel strânşi, cei doi frați plănuiesc să își modernizeze atelierul, vechi de peste o jumătate de secol, potrivit Digi24.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter