Social

Fostul judecător Cristi Danileț a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român

Fostul judecător Cristi Danileț a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român. Judecătorii au decis că România a încălcat articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de gândire.

Fostul judecător Cristi Danileț a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român. FOTO: Facebook/ Cristi Danileț Fostul judecător Cristi Danileț a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român. FOTO: Facebook/ Cristi Danileț

 

 


CEDO a condamnat România pentru încălcarea libertății de exprimare în procesul cu fostul judecător Cristi Danileț. Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au decis, cu 4 voturi la 3, că statul român a încălcat în cazul lui Danileț articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de gândire.


Statul român a fost condamnat la plata a 5.232 de euro către Cristi Danileț.


„CEDO a condamnat azi România pentru încălcarea libertății mele de exprimare. Acum trei ani CSM decisese sancționarea mea pentru o postare pe FB prin care îmi exprimăm îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numește Șeful Statului Major al Armatei. Am fost reprezentat de avocata Nicoleta Popescu și a intervenit în proces asociația Forumul Judecătorilor din România. Le mulțumesc enorm pentru efort și profesionalism!”, a scris Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook

Cristi Danileț a dat în judecată statul român în 2021, ca urmare a unei sancțiuni disciplinare primite în 2019 pentru faptul că a criticat pe pagina sa de Facebook asaltul PSD asupra statului de drept. Danileț a invocat încălcarea articolelor 8 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Totodată, Cristi Danileț a mai precizat că sancțiunea primită i-a afectat reputația profesională.


În postarea sa de pe Facebook din 2019, Cristi Danileț a atras atenția că au loc decredibilizări la adresa mai multor instituții, cum ar fi SRI, Poliția, DNA, Jandarmeria, ICCJ, Armata. 

Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ‘Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale’? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor”, scria judecătorul Cristi Danileţ la începutul anului 2019.


Articol realizat de Andrei NARIȚA

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primarul Emil Boc, despre pensionarea judecătorului Cristi Danileț: „Ce stat e ăla care își pensionează elitele la 48 de ani?”

Ultimele Stiri
abonare newsletter