Social

Utilizarea făinii de insecte în alimentație, aprobată de Camera Deputaților. Produsele cu făină de gândaci, greieri sau lăcuste, etichetate special.

Produsele alimentare cu făină de insecte vor fi comercializate în magazinele din România, însă acestea vor fi semnalizate la raft și etichetate în mod special.

Produse la raft/Foto: pexels.com Produse la raft/Foto: pexels.com

 

 


Proiectul de lege care reglementează prepararea şi comercializarea produselor alimentare cu făină de insecte a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților.

 


Introducerea pe piață ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene a produselor din insecte a fost autorizată anterior, fiind prevăzută obligaţia pentru operatorii economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare care conţin astfel de făină.

Proiectul de lege a fost votat în Camera Deputaților, ca for decizional, cu 170 de voturi „pentru”, două voturi împotrivă şi 41 de abţineri.


Actul normativ a primit și rapoartele de adoptare de la deputaţii din Comisia pentru industrii şi servicii şi din Comisia pentru agricultură.

„Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”, prevede un amendament.


Mențiuni speciale pe eticheta produselor care conțin făină de insecte

În denumirea produselor alimentare se utilizează denumirile legale sau denumirile curente, descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele „cu…”, „din…”, urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia procentajului acestuia în produsul finit, prevede un alt amendament.

Etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi, respectiv larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere şi/sau pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) şi/sau Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată/pudră, întreagă şi/sau vierme galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată şi de pudră, trebuie să conţină o menţiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee şi la produse derivate din acestea, precum şi la acarieni. Această menţiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor, potrivit proiectului.


CITEȘTE ȘI: 
Trei mari minciuni despre folosirea insectelor în alimente, în UE

De asemenea, produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene se prezentă în suprafeţele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele alimentare consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi.

Dacă produsele alimentare finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri, mai prevede proiectul.

În ianuarie 2023, Uniunea Europeană a aprobat mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România nu are niciun viitor fără agricultură! De la mâncare procesată, la profesioniști în zona agricolă. Interviu cu Prof. Univ. Dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca

Trei mari minciuni despre folosirea insectelor în alimente, în UE

Ultimele Stiri
abonare newsletter