Social

Clujeanul Marius Balo, în greva foamei pentru românca întemnițată în condiții grele, în China. Apel către ministrul Justiției: „Ce a făcut ministerul pentru Alina Apostol?”

Clujeanul Marius Balo, închis în trecut pentru 8 ani în China, face un apel disperat către Ministerul Justiției pentru salvarea Alinei Apostol, aflată într-o situație similară, în condiții de temniță grea. Acesta face greva foamei până când autoritățile statului se vor implica în acest caz.

Marius Balo, în greva foamei pentru Alina Apostol, tânăra întemnițată în China, cere implicarea ministerului Justiției/Foto 1: Alina Apostol, Foto 2: temniță comunistă din China, sursă: Marius Balo Marius Balo, în greva foamei pentru Alina Apostol, tânăra întemnițată în China, cere implicarea ministerului Justiției/Foto 1: Alina Apostol, Foto 2: temniță comunistă din China, sursă: Marius Balo

 

 


La începutul acestei luni, Marius Balo a intrat în greva foamei, pentru a sensibiliza autoritățile statului român cu privire la cazul Alinei Apostol, tânăra care a fost întemnițată în China în urmă cu șase ani. 

 


Practic, aceasta se află într-o situație similară cu cea a lui Balo, care a făcut la rândul său opt ani de închisoare în China, pentru fraudă. Alina Irina Apostol a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei, în data de 21 decembrie 2017, și este acuzată de fraudă cu cardul de credit.

CITEȘTE ȘI: 
Clujeanul Marius Balo cere statului român să se implice în cazul Alinei Apostol. Românca, întemnițată pe nedrept în China, pentru 13 ANI! „Nu va supraviețui”

Reacția lui Marius Balo vine în urma declarațiilor de presă făcute de ministrul Justiției Alina Gorghiu, care a susținut că statul român a făcut „tot ce este posibil” pentru salvarea Alinei și aducerea ei acasă. 


„În câteva săptămâni va trebui să mă îngropați”

Dacă ministerul Justiției nu va interveni în timp util, Alina Apostol riscă să moară în China. 

„Altfel, Alina va muri de foame acolo și eu aici. Ne veți îngropa împreună în timp ce veți continua să le spuneți românilor că ați făcut tot ce era «uman și juridic posibil»”, avertizează clujeanul Marius Balo. 


Recent, atunci când a fost întrebată ce a făcut ministerul Justiției pentru a soluționa cazul româncei întemnițate în China, ministrul Alina Gorghiu a susținut că decizia în această situație aparține mai degrabă statului chinez. 

„Este vorba despre o persoană condamnată pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă cu card bancar pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Sentința a fost recunoscută de Curtea de Apel București, care a adaptat pedeapsa în conformitate cu legislația românească. Acest caz a fost adus la cunoștința autorităților române în martie 2020, iar de atunci vreau să vă informez că instituțiile din România au făcut tot ce este legal și uman posibil pentru a rezolva situația. (…).


Trebuie să fim corecţi și să spunem că doar autoritățile chineze sunt cele care pot decide, indiferent de diligența, presiunea pe care face-o face statul român asupra predării efective a persoanei transferabile”, a afirmat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. 

CITEȘTE ȘI: 
„Eram în cușcă, unii se izbeau cu capul de pereți încercând să se sinucidă” Un clujean vorbește despre tortura psihică și munca forțată din închisorile chineze

Abordarea ministerului este însă una contraproductivă, potrivit clujeanului Marius Balo. Potrivit acestuia, ministerul ar trebui să se implice concret în acest caz, fără a se limita la protocoalele diplomatice. 

„Spuneți că «va mai dura!» Dacă Dvs credeți că aveți timp vă înșelați! Eu voi continua acest post negru (greva foamei) până veți pune mâna pe telefon și îl veți convoca la Ministerul Justiției pe Ambasadorul Chinei la București. Acesta este primul pas pentru a rezolva transferul Alinei”, a notat Marius Balo în cadrul unui mesaj publicat pe pagina sa de socializare

În 2019, Alina Apostol a fost condamnată la mai bine de 13 ani de închisoare și mai are de executat încă 8 ani de temniță în condiții inimaginabile, potrivit mărturiilor clujeanului Marius Balo, care a trecut prin coșmarul temnițelor comuniste chineze. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujeanul Marius Balo cere statului român să se implice în cazul Alinei Apostol. Românca, întemnițată pe nedrept în China, pentru 13 ANI! „Nu va supraviețui”

„Eram în cușcă, unii se izbeau cu capul de pereți încercând să se sinucidă” Un clujean vorbește despre tortura psihică și munca forțată din închisorile chineze

Ultimele Stiri
abonare newsletter