Social

Rectorul UBB cedează presiunilor activiștilor civici și deschide parțial publicului Complexul Sportiv „Iuliu Hațieganu”. Cu riscul degradării unor investiții de milioane de euro.

O parte a Complexului Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu” (Parcul Babeș) dinspre râul Someș ar urma să fie accesibilă publicului larg de anul viitor. Cu riscul degradării unor investiții de milioane de euro și afectând activitatea didactică și pregătirea sportivă a studenților Universității?

Rectorul UBB cedează presiunilor activiștilor civici și deschide parțial publicului Complexul Sportiv „Iuliu Hațeganu”. Foto 1: Universitatea Babeş-Bolyai - Facebook (fotograf: Nicu Cherciu) / Foto 2: ubbcluj.ro Rectorul UBB cedează presiunilor activiștilor civici și deschide parțial publicului Complexul Sportiv „Iuliu Hațeganu”. Foto 1: Universitatea Babeş-Bolyai - Facebook (fotograf: Nicu Cherciu) / Foto 2: ubbcluj.ro

 

 


Universitatea Babeș-Bolyai ar urma să deschidă publicului o porțiune a Complexului Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu”, în cursul anului viitor, arată un comunicat al instituției.

 


Este vorba despre o suprafață dinspre râul Someș, pentru care rectorul UBB Daniel David susține că ar fi planificat „încă din 2020” deschiderea, „cu condiția amenajării de către Primăria Cluj-Napoca a zonei Someșului pentru agrement”.

monitorulcj.ro nu a găsit nicio referire a Universității sau a rectorului despre această acțiune nici în 2020 (cum susține Daniel David), nici înainte sau după.


În paralel, ar fi purtate discuții cu Primăria pentru a stabili statutul juridic și administrativ (inclusiv de întreținere) al acestui segment, arată același document al UBB. 

„Urmărind cu responsabilitate și deschidere interesul public, rectorul UBB a planificat încă din anul 2020 deschiderea pentru publicul larg a unei părți a parcului dinspre râul Someș, cu condiția amenajării de către Primăria Cluj-Napoca și a zonei Someșului pentru agrement. Condițiile pandemiei au amânat acest demers, iar apoi acesta a fost integrat cu un altul care urmărește pe lângă funcția de recreere și una de educație prin organizarea, în zona respectivă, a unui context istoric dedicat eroilor români aviatori (cu sprijinul potențial al Ministerului Apărării Naționale), cu impact și asupra sensibilizării tinerilor față de tehnologie. (Ce legătură are aviația cu scopul declarat și asumat al Complexului Sportiv, respectiv educația și pregătirea științifică și sportivă a studenților Facultății de Educație Fizică și Sport? - n.r.) Deschiderea acestei zone ar trebui să aibă loc din primăvara-vara anului 2024, în paralel existând discuții cu primăria pentru a stabili statutul juridic și administrativ (inclusiv de întreținere) al acestui segment”, se arată într-un comunicat al Universității Babeș-Bolyai.


Subliniem că Universitatea Babeș-Bolyai nu a comunicat anterior, nici în 2020 și nici după, că ar intenționa să ofere acces public în Parcul Babeș.

Dimpotrivă, potrivit informațiilor activiștilor civici clujeni, UBB s-ar fi împotrivit tot timpul unei astfel de propuneri. 


De asemenea, nu poate fi trecut cu vederea faptul că data promisă pentru deschiderea parcului (primăvară-vară 2024) coincide cu perioada organizării alegerilor pentru funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai (ales în martie 2020 cu un mandat de 4 ani). Și an de alegeri și pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca (probabil în toamna anului 2024).

Activitatea didactică și sportivă ar fi pusă în pericol? 

În prezent, în Complexul Sportiv „Iuliu Hațieganu” îşi desfăşoară activitatea studenţii Facultății de Educație Fizică și Sport, catedrele de Educaţie Fizică de la celelalte facultăţi ale UBB și sportivii de la secţiile Clubului „Universitatea”.

În paralel, în schimbul unui bilet de acces care costă 5 lei, în parc au acces și persoane dornice de mişcare. Studenţii Universităţii beneficiază de gratuităţi pe toate bazele sportive.

Decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, prof. dr. Gomboş Leon, contactat de monitorulcj.ro, a declarat că, deși nu are nimic împotriva ideii deschiderii porților complexului sportiv către public, consideră că actul didactic ar avea de suferit, într-un asemenea scenariu, explicând de ce este de această părere:

„Știu că se fac demersuri de către anumite organizații și persoane de mai mulți ani pentru deschiderea parcului către public. Probabil că cunoaștești statutul Parcului Sportiv „Iuliu Hațieganu”: este un parc al Universității Babeș-Bolyai, proprietate a Universității, este un parc sportiv în care se desfășoară activitatea studenților Universității Babeș-Bolyai dar nu numai, cu preponderent cei de la Facultatea de Educație Fizică, dar și studenții de la celelalte 21 de facultăți ale Universității. Totodată, alți studenți din celelalte universități clujene pot să desfășoare aici tot felul de activități și sunt bineveniți, ne bucurăm când avem colaborări. Din punctul meu de vedere, și prezint poziția oficială a Facultății, pentru că astăzi (vineri, 13 octombrie - n.r.) am avut o ședință de consiliu la facultate, unde colegii mei s-au exprimat și mâine dimineață voi trimite către rectorat o adresă în acest sens. Poziția este următoarea: în principiu, nu vedem un impediment pentru deschiderea porților parcului, dar din punct de vedere al procesului didactic, noi considerăm că este o greșeală”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, Leon Gomboș.

„În trecut am avut probleme”

Decanul Facultății de Educație Fizică arată că, nu demult, au existat anumite probleme în Complexul Sportiv „Iuliu Hațieganu”, care nu au fost însă făcute publice, dar care au disturbat procesul didactic. Leon Gomboș a arătat că paza s-a înăsprit în urma acestor evenimente nefericite.

„În trecutul nu foarte îndepărtat, noi am avut unele probleme, pe care nu le-am semnalat în presă, pentru că nu era cazul, în sensul în care anumite persoane au afectat destul de grav procesul didactic. Noi a trebuit să renunțăm la o disciplină care se practica afară și care a fost perturbată de mai multe ori de niște persoane. În sensul acesta, și paza în parc s-a înăsprit. Dacă parcul se deschide către public, procesul didactic va avea parte de tot felul de spectatori, care vor face diverse comentarii și nu se vor opri doar la comentarii și vor afecta, cred eu, destul de grav procesul didactic. Din acest punct de vedere, nu mă încântă ideea, și nici pe colegii mei. Din punct de vedere social, nu aș avea nimic împotrivă. Pe de altă parte, îmi pun o mare problemă, acest parc arată acum foarte bine și ne mândrim cu acest lucru, pentru că lucrează o mulțime de oameni să îl îngrijească, să îl păzească și să îl aranjeze. Din momentul în care este deschis către public și mai mult decât este deschis acum, atunci acest parc s-ar putea să aibă de suferit și prin prisma aspectului pe care îl are, dar aceasta nu este neapărat o problemă a mea sau a facultății la care îmi desfășor activitatea. Iar aici, nu îmi dau cu presupusul, este aproape o certitudine că este așa, este greu să controlezi mase mari de oameni și am experiența anumitor competiții care au fost desfășurate în parc și când era un aflux mai mare de populație. Oamenii se apucau să fumeze, să arunce mizerii, să bea o bere, ori așa ceva, într-un parc sportiv, nu este permis, ori nu ar trebui să fie permis. 

„Pun o întrebare justificată: cine și cum poate să oprească astfel de comportamente? Nu știu dacă este cea mai bună idee. Pot să vă spun, cred că acest lucru se va discuta la modul foarte serios în consiliul de administrație sau în alte foruri de conducere ale universității. Eu nu am cunoștiință până în acest moment să fie convocată o întâlnire la nivelul Universității pe acest subiect, dar asta nu înseamnă că nu au fost discuții, probabil, la nivelul conducerii Universității. Discuții despre acest aspect sunt de ani buni și știu demersurile pe care le fac anumite persoane, mai mult sau mai puțin publice, sunt vechi. Acum s-au rostogolit, probabil în contextul alegerilor politice și a alegerilor universitare, nu știu care a fost motivul readucerii pe tapet a acestui subiect”, a mai spus Leon Gomboș.

Rectorul Daniel David amână pe marți o discuție, deși comunicatul UBB susține că proiectul îi aparține

Rectorul Daniel David a fost contactat de monitorulcj.ro pentru a explica decizia anunțată (documentul UBB îl indică drept inițiator al demersului), respectiv pentru a detalia modul în care UBB și Primăria Cluj-Napoca își vor împărți costurile administrării și întreținerii spațiului ce urmează a avea acces public. 

Rectorul a evitat să răspundă astăzi (vineri, 13 octombrie - n.r.) și și-a exprimat deschiderea de a purta o discuție pe această temă abia marți, 17 octombrie.

Întrebările rămân așadar, cel puțin deocamdată, fără răspuns:

  • În 2024, moment pe care l-ați anunțat pentru deschiderea unei „zone” a Complexului Sportiv „Iuliu Hațieganu”, este an electoral și pentru conducerea Universității Babeș-Bolyai, și pentru Primăria Cluj-Napoca. De ce ați luat această decizie acum? Este o legătură între decizia de a permite accesul gratuit al publicului și oricare dintre aceste alegeri? Cu atât mai mult cu cât, din informațiile accesibile public, dintotdeauna poziția UBB a fost de a nu se permite accesul gratuit al publicului. Cum explicați această schimbare bruscă de opinie, subliniem, în an electoral? 
  • Explicați ce anume înseamnă „zonă”. Documentul de pe site-ul UBB (care că indică drept inițiator al demersului) este imprecis. Vă referiți la întregul Complex Sportiv? Sau doar la o parte? Dacă da, este acea parte cea la care se referă activistul civic Adrian Dohotaru?
  • Documentul făcut public de UBB susține că există discuții cu Primăria (neconfirmate de Primărie în acest moment). Cine va suporta costurile de administrare, curățenie, întreținere curentă a spațiilor verzi, aleilor etc? 
  • Cine va asigura paza și supravegherea respectării regulilor în cadrul Complexului Sportiv, pentru a evita transformarea aleilor în parcări (inclusiv din partea studenților cazați la căminele din incintă), pentru a limita accesul persoanelor fără adăpost, a bicicliștilor, utilizatorilor de trotinete și role, și al proprietarilor de câini? 
  • Cine va fi responsabil dacă, după deschiderea zonei, vor apărea distrugeri ale unor dotări sportive în care UBB a investit bani, fonduri proprii, bani din bugetul național și fonduri europene?

Activiștii de mediu cer deschiderea parcului de aproape 10 an

Deschiderea parcului a fost cerută încă din 2014 de activiștii clujeni, fiind la acel moment respinsă atât de conducerea Universității, cât și de administrația publică locală. 

Atunci, UBB avea o clauză semnată cu autoritățile europene prin care timp de 5 ani nu se poate elimina taxa de acces, având în vedere că la momentul respectiv zona a fost reabilitată printr-un proiect cu bani europeni, în valoare de 7 milioane de euro.

„UBB a refuzat în 2014 deschiderea parcului și renunțarea la gardul perimetral pe motiv că există o clauză semnată cu autoritățile europene prin care timp de 5 ani nu se poate elimina taxa de acces. Chiar dacă părerile erau împărțite la nivel de conducere, unii fiind din principiu împotriva eliminării taxei de acces, alții pe motive procedurale, nu era scoasă din ecuație opțiunea de a deschide parcul spre râu, ca în planurile inițiale ale dr. Iuliu Hațieganu, dacă Primăria este dispusă să preia o parte din costurile deschiderii parcului și realizării mai multor porți la apă. Recent, primarul Emil Boc a declarat public la o ședință de Consiliu Local că este de acord cu propunerea deschiderii Parcului Babeș spre Someș, mai ales acum când clauza de 5 ani se încheie”, arăta activistul Adrian Dohotaru, deputat în 2019.

Dohotaru: 10 hectare din Complexul Sportiv ar aparține Primăriei

Ulterior, fostul deputat Adrian Dohotaru și Asociația SOS (Societate Organizată Sustenabil) au solicitat din nou, în 2019, în numele a 1.200 de clujeni – semnatari ai unei petiții, deschiderea Parcului Babeș către Someș și renunțarea la gardul cu o lungime de circa 2 kilometri.

Activistul clujean susținea că o parte din parc, aproximativ zece hectare, a fost concesionată de Primărie în perioada interbelică la prețul simbolic de 1 leu pe an.

monitorulcj.ro a cerut Primăriei să verifice 

Întrebat de monitorulcj.ro despre această situație, viceprimarul Dan Tarcea a declarat că, din informațiile pe care le are, nu știe ca Primăria Cluj-Napoca să aibă vreo suprafață de teren în interiorul Complexului Sportiv „Iuliu Hațieganu”, dar un răspuns precis ar putea avea doar Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 

monitorulcj.ro a solicitat Direcției de Patrimoniu a Primăriei să verifice aspectul și vom reveni cu informația când ne va fi pusă la dispoziție. 

Riscul de distrugere, cunoscut și luat în calcul de acum 5 ani

Potrivit declarațiilor lui Adrian Dohotaru, din 2019, administrația locală și reprezentanții UBB se opuneau deschiderii parcului de teama distrugerilor ce ar putea fi produse de public și a unor comportamente antisociale în vecinătatea campusului studențesc.

„La discuții informale, Parcul Babeș nu se deschidea din cauza țiganilor (folosirea termenului îi aparține lui Adrian Dohotaru, care citează în declarația sa discuții cu persoane nenominalizate, monitorulcj.ro nu subscrie acestui termen discriminatoriu, mai ales în condițiile în care nu poate fi identificată persoana care ar fi utilizat termenul și nu poate fi confirmată autenticitatea discuției - n.r.) care ar invada locul, a homeleșilor care s-ar aciua, a băieților din cartier din Mănăștur care ar vandaliza parcul. Sunt argumente rasiste și clasiste care înseamnă abdicarea de la valorile universitare. Aceste păreri pot fi combătute, dacă mai apar, printr-o dezbatere rațională. Situația este dramatică!”, argumenta activistul.

Dohotaru mai arăta că cere eliminarea taxei pe alei și pe iarbă, nu și pe terenurile de sport.

„Terenurile de sport pot fi închiriate, deși cred că ar putea fi folosite mai bine de toți studenții din Cluj, întrucât la alergările mele regulate în parc văd terenurile ferecate cu un lacăt și 80% din timp terenurile neutilizate. Problema se poate soluționa lăsând terenurile deschise și la libera utilizare a studenților”, spunea Dohotaru în 2019.

Complexul Sportiv „Iuliu Hațieganu”, spațiu pentru studenții sportivi ai UBB

Complexul Sportiv Universitar „Prof. dr. Iuliu Hațieganu” (cunoscut clujenilor sub numele impropriu Parcul Babeș) este campusul Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB.

Este situat de-a lungul Someşului, în zona de vest a orașului și se întinde pe o suprafaţă totală de 25 de hectare, din care aproximativ doua treimi sunt spaţii verzi cu alei, gazon, rondouri cu flori, suprafeţe cu arbori şi arbuşti. 

Complexul a fost gândit să fie locul de pregătire sportivă a studenţilor universităţii, unde spaţii naturale autentice se îmbină cu perimetre destinate activităților sportive.

Facilitățile sportive includ: sală de jocuri sportive, sală de aerobic, sală de atletism, sala de forţă, sala de masaj, pistă de atletism acoperită cu material sintetic, două terenuri de fotbal cu gazon şi unul cu zgură, un teren rugby, un teren de minifotbal cu suprafaţă sintetică şi nocturnă, 11 terenuri de tenis cu zgură, două terenuri de tenis cu bitum, o platformă cu bitum (cu terenuri de handbal, baschet, minifotbal) și vestiare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum arată cel mai nou parc din Cluj? Va fi inaugurat anul acesta - VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter