Social

Cu hamburgerul în gură și cu ochii în tabletă! De ce se îngrașă copiii români?

Copiii români petrec prea mult timp în fața tabletelor și a telefoanelor mobile și consumă des fast food. 30% dintre copiii cu vârsta sub 14 ani din țara noastră sunt supraponderali, iar 15% sunt obezi.

Baiat cu ochii într-un telefon mobil. Foto: Pixabay Baiat cu ochii într-un telefon mobil. Foto: Pixabay

 

 


4-5 ore pe zi este media de timp petrecut de un copil din România în fața device-urilor, iar aproximativ 30% dintre copiii cu vârsta sub 14 ani din țara noastră sunt supraponderali, în timp ce în jur de 15% sunt obezi, declară prof. univ. dr. Doina Pleşca, președintele Societății Române de Pediatrie. Sunt cifre îngrijorătoare, subliniază medicul, în contextul în care activitatea sportivă, care „ar trebui pusă la loc de cinste în viața copiilor, este extrem de limitativă”.

 


15% dintre copiii români sub 14 ani sunt obezi

Aproximativ 30% dintre copiii cu vârsta sub 14 ani din România sunt supraponderali, iar în jur de 15% sunt obezi, arată dr. Anca Doina Pleșca, medic pediatru și președintele Societății Române de Pediatrie.

De asemenea, unul din 3 copii cu vârsta de 6-7 ani este obez, în timp ce unul din 10 copii de această vârstă este supraponderal, mai spune medicul pediatru.


Sunt cifre îngrijorătoare, dar în spatele cărora se ascund obiceiuri de zi cu zi: copiii români petrec, în medie, între 4 și 5 ore zilnic în fața device-urilor. Fac tot mai puțină mișcare, iar în multe școli, educația fizică înseamnă doar o oră pe săptămână, arată dr. Doina Pleșca.

Cifre îngrijorătoare

De asemenea, 15% dintre copiii consultați în cadrul programului de screening din stațiunile de la Marea Neagră au spus că, cel puțin o dată pe săptămână, consumă produse de tip fast food.


„Sunt multe ore parcurse de copii în faţa device-urilor, media pentru cei 695 de copii consulați de noi în cadrul campaniei fiind între 4 şi 5 ore zilnic. Sunt cifre îngrijorătoare în contextul în care activitatea sportivă este extrem de limitativă la populaţia luată de noi în calcul”, a afirmat dr. Anca Doina Pleșca, care a făcut și un apel „pentru a pune sportul la loc de cinste în viaţa copiilor”.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii a demarat în acest an un program de evaluare a stării de nutriţie în populaţia pediatrică. În România, unul din 3 copii cu vârsta de 6-7 ani este obez, iar unul din 10 este supraponderal, potrivit datelor de la nivel internaţional. Aceleaşi date arată pentru România faptul că aproximativ 30% din copiii cu vârsta de până la 14 ani sunt supraponderali, iar la aceştia se mai adaugă un procent de cam 15% de copii obezi. Acest lucru înseamnă oferta unor patologii pentru care copiii nu erau pregătiţi, deci nu aveau o transmitere genetică, însemnând hipertensiune, ateroscleroză şi diabet”, avertizează dr. Doina Pleșca, președintele Societăţii Române de Pediatrie.


De multe ori, copiii cu exces de greutate provin din familii în care și adulții au aceeași problemă. Acestui factor i se adaugă sedentarismul și expunerea la device-uri.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 1.000 de elevi din Cluj-Napoca riscă să dezvolte diabet de tip 2! Obezitate și tensiune arterială crescută, constatate la copii

Un tratament nou cu hormoni ajută pacienții diabetici și obezi să slăbească 4,4 kg într-o lună

Meniu cu GÂNDACI MORȚI la un fast food

Ultimele Stiri
abonare newsletter