Social

Sute de mii de copii, cu părinți care muncesc în străinătate. Cele mai multe mame plecate se întorc o dată pe an să-și vadă copiii

Sute de copii români se află în grija bunicilor sau a altor rude, fiindcă ambii părinți lucrează în străinătate. Majoritatea mamelor se întorc o singură dată pe an în țară ca să-și vadă părinți.

Copii cu părinți plecați în străinătate, în tabără cu Salvați Copiii România / Foto: organizație Copii cu părinți plecați în străinătate, în tabără cu Salvați Copiii România / Foto: organizație

 

 


Dintre cei 536.000 de copii cu părinți care lucrează în alte state, 4 din 10 - adică 232.000 de copii, au mama plecată, potrivit Salvați Copiii România. 

 


În medie, mama pleacă în altă țară la muncă prima dată la vârsta de 6 ani și 11 luni a copilului; a fost plecată, în medie, 3,2 ani din cei 4,5 în care copilul s-a confruntat cu migrația mamei, iar dintre mamele plecate să muncească în alte state, 58% se întorc în țară o dată pe an, relevă ancheta Salvați Copiii România.

În medie, copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate merg semnificativ mai puțin la medic (2,2 ori pe an) decât copiii care nu se află în această situație (2,5 ori pe an), deși nevoile medicale în cele două categorii nu sunt semnificativ diferite.


În timp ce majoritatea mamelor se întorc o dată pe an acasă, 14% se întorc de două ori pe an, 21% de trei ori pe an sau mai mult, însă există și un procent de 5% de mame care se întorc o dată la doi ani sau chiar mai rar. 

Tabere la munte pentru copiii cu părinții plecați în străinătate

În perioada iulie – august 2023, Salvaţi Copiii România organizează tabere la munte (în zonele Păltiniş – Sibiu şi Zărneşti – Braşov) pentru 1.000 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în alte țări.


„Marcel este un băiețel de 9 ani plin de energie. El a crescut alături de bunică într-un sat mic, de când se știe. Și de când se știe, mama vine să-l vadă vara și de sărbători. Marcel vine la programul Salvați Copiii de un an.  Când a venit prima oară, părea retras și se descria ca fiind copil cu mama departe. După câteva săptămâni, legase prietenii cu majoritatea copiilor. Era copilul blond care se joacă frumos, acceptat și îndrăgit de restul copiilor din program. Mare i-a fost bucuria lui Marcel când a aflat că o să meargă în tabără.  În cei 9 ani ai lui, fusese doar în orașul din apropiere cu bunica la cumpărături, la doctor și pentru rezolvarea unor probleme administrative”, relatează reprezentanții organizației Salvați Copiii România.

Taberele se înscriu în seria activităţilor recreative şi de socializare din programele de suport ale organizației, care au rolul, pe de o parte, de a ocupa timpul liber al copiilor cu activităţi relevante şi, pe de altă parte, de a preveni izolarea socială şi înstrăinarea acestora. Totodată, este stimulată dezvoltarea a diferite abilităţi ale celor mici,  programul incluzând ateliere de dezvoltare personală, de dezvoltare a abilităților artistice, jocuri în aer liber, drumeții în natură.


Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a subliniat nevoia copiilor cu părinții plecați de a rămâne integrați în comunitate și de a nu se izola social: „Acești copii au nevoi psiho-sociale mult mai puternice decât cei care cresc cu părinții alături și astfel își pot manifesta emoțiile, pot povesti spontan ce li s-a întâmplat la școală. Unii dintre ei rămân în țară doar în grija rudelor și dezvoltă um sentiment acut de marginalizare. Taberele pe care Salvați Copiii România le organizează au rolul de a-i reconecta pe copii cu ceilalți și de a le oferi timp de calitate. Mulți dintre ei nu au mai fost în tabere și acest gest de normalitate îi ajută să se integreze social și să trăiască bucuriile normale ale copilăriei”.

Potrivit ultimelor date oficiale publice, înregistrate de DGASPC în 2018, aproape 1400 de copii aveau părinți plecați în străinătate.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Părinții și elevii cer creșterea numărului de locuri în liceele teoretice bune din Cluj. Elevă: „Am media peste 9 și sunt foarte stresată că nu intru”

Peste 7.300 de copii ucraineni, înscrişi în sistemul de învăţământ din România! În Cluj există un centru pentru copiii refugiați

Ultimele Stiri
abonare newsletter