Social

Marius Balo, muncă silnică în închisoarea din China: „Confecționam produse pentru multinaționale”. Clujeanul, invitat în Parlamentul Britanic

Clujeanul Marius Balo, care a fost întemnițat în China pe nedrept timp de 8 ani, a fost invitat să vorbească în Parlamentul Britanic despre munca forțată din închisorile chinezești.

Marius Balo, în timpul pelerinajului făcut la închisorile din România / Foto: Facebook - Marius Balo Marius Balo, în timpul pelerinajului făcut la închisorile din România / Foto: Facebook - Marius Balo

 

 


După ce a vorbit în Parlamentul European despre timpul petrecut în închisoarea comunistă din China, clujeanul Marius Balo a fost invitat și la Londra. Timp de 10 zile, Balo va participa la diverse evenimente care vor avea loc și în Parlamentul Britanic:

 


„Începând de mâine, 23 iunie, sunt invitat pentru zece zile la Londra. Invitația vine din inițiativa domnului Benedict Rogers, membru marcant al Partidului Conservator și președinte executiv al organizației Hong Kong Watch (HKW). Am intrat în legătură cu Domnia Sa în urmă cu mai bine de șase luni prin mijlocirea prietenului meu și împreună-pătimitor în închisorile comuniste din China, Peter Humphrey. În urmă cu trei săptămâni am asistat  împreună cu Peter, timp de două zile, la dezbaterile din Parlamentul European. De această dată suntem așteptați să participăm împreună la o serie de evenimente și întâlniri pe parcursul întregii săptămâni care urmează. O parte din acestea vor avea loc în Parlamentul Britanic iar altele vor fi organizate de diferite structuri guvernamentale și neguvernamentale”, a transmis Marius Balo redacției monitorulcj.ro.

Mărturii privind închisoarea din China

Săptămâna va debuta cu o audiere în Parlamentul Britanic, în fața Comisiei pentru Drepturile Omului a Partidului Conservator (CPHRC), luni după-amiază, moment în care  clujeanul va depune mărturie privind experiența oribilă avută în închisoarea din China. Focusul acestor întâlniri este pe sistemul de muncă forțată din închisorile chinezești.


Marius Balo ne-a detaliat cum se va desfășura vizita în Londra:

  • Prima parte a acestei audieri va consemna mărturia fiecăruia dintre noi vizavi de experiența teribilă de care am avut parte în temnițele chinezești urmând ca în partea a doua membrii Comisiei, prezidată de Tim Loughton MP, să ne adreseze întrebări. 
  • Marți vom avea întâlniri cu Sir Iain Duncan Smith MP (former Leader of the Conservative Party, former Cabinet Minister) și cu Dna Catherine West MP (Labour, Shadow Minister for Asia). Vom participa de asemenea la o audiere organizată de Henry Jackson Society. 
  • Miercuri ne vom întâlni cu Andrew Yeh, Deputy Director, China Strategic Risks Institute și începând cu ora 18 vom participa la recepția care se va organiza în Parlament (Portcullis House) pentru a marca aniversarea cedării Hong Kong'ului către China în urmă cu 26 de ani și 3 ani de la impunerea în fosta colonie a Legii pentru Securitate Națională (National Security Law). 
  • Joi ne vom întâlni în Parlament cu Excelența Sa Luke de Pulford, Director Executiv al Alianței Inter-Parlamentare privind China (Inter-Parliamentary Alliance on China sau IPAC).
  • Sunt de asemenea în curs de confirmare întâlniri cu Fiona Bruce MP, Lord Alton, chair of the Foreign Affairs Committee, the Foreign Office, the chair of the China APPG, the China Research Group, precum și cu un număr de jurnaliști.”

În timpul pedepsei sale în China, Marius Balo a fost forțat să confecționeze produse pentru marile multinaționale europene și americane:


„Am reușit să scot din penitenciar dovezi ale acestor practici, unele din produsele pe care am fost obligat să le confecționez pentru marile multinaționale europene și americane. Doresc să le prezint publicului românesc și să descriu condițiile în care eram obligat să le confecționez. Lăcomia lor este singurul factor care face ca acest fenomen să se perpetueze și să ia amploare. Un cetățean român sau oricare alt cetățean european nu și-ar cumpăra aceste produse dacă ar ști că pe un alt om l-au costat viața”, ne-a spus Marius Balo.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Marius Balo, clujeanul întemnițat 8 ani în China, invitat să vorbească în Parlamentul European: „Milioane de oameni suferă în China în continuare”

Marius Balo, clujeanul întemnițat 8 ani în China, își încheie pelerinajul de 2.922 km! Se întoarce la Cluj pe 1 Decembrie

Ultimele Stiri
abonare newsletter