Actualitate

Marius Balo, clujeanul întemnițat 8 ani în China, invitat să vorbească în Parlamentul European: „Milioane de oameni suferă în China în continuare”

Marius Balo, clujeanul întemnițat 8 ani în China, a fost invitat în această săptămână să vorbească în Parlamentul European.

Marius Balo și europarlamentarul francez Raphael Glucksmann/ Foto: arhivă personală Marius Balo Marius Balo și europarlamentarul francez Raphael Glucksmann/ Foto: arhivă personală Marius Balo

 

 


Marius Balo, clujeanul care a fost întemnițat timp de 8 ani în China, a fost invitat în această săptămână să vorbească în Parlamentul European despre perioada petrecută în închisoarea din China și să asiste la dezbaterile din Parlament.

 


Profesorul clujean a asistat la votarea legii care urmărește interzicerea importului de produse din țări suspectate că folosesc munca forțată. 

Parlamentul European/ Foto: arhivă personală Marius Balo

„Această săptămână a avut o însemnătate cu totul specială pentru mine. Am fost invitat să particip, de marți până joi, la dezbaterile din plenul Parlamentului European și să asist la votarea legii care urmărește interzicerea importului de produse din țări suspectate că folosesc munca forțată. Principalul suspect este, bineînțeles, China.


Am deosebita bucurie să vă aduc la cunoștință faptul că legea a fost votată ieri (joi) la amiază. Ea este alcătuită din două părți. Prima parte, legată de responsabilitatea corporativă, s-a votat acum. A doua parte, interzicerea importului în Uniunea Europeană a acestor produse, se va dezbate și vota în luna septembrie.

După cum mulți dintre Dvs știți deja, eu am trăit pe viu, întemnițat pe nedrept 8 ani de zile, ororile sistemului comunist chinez din penitenciare. Ești obligat să lucrezi în condiții deosebit de grele, la normă, în fiecare zi, pentru branduri europene și americane. Nu lucrezi sau nu îți îndeplinești norma, nu mănânci, nu dormi, nu ai niciun drept și ești torturat până accepți sau până îți faci norma întreagă”, a transmis pentru monitorulcj.ro Marius Balo.


Marius Balo, primul cetățean al UE care participă la dezbaterile plenului Parlamentului dintr-o asemenea postură

Profesorul clujean a adus în fața Parlamentului European dovezi ale torturilor din penitenciarele chinezești.

„Am reușit printr-o minune să scot din penitenciar, ascunse într-o agendă, dovezi ale acestor fapte de neconceput pe care le-am prezentat în Parlament împreună cu mărturia mea. Am fost primul cetățean român și primul cetățean al Uniunii Europene invitat să participe la dezbaterile plenului Parlamentului dintr-o asemenea postură”, a adăugat Marius Balo.


Pe lângă participarea la dezbateri, profesorul clujean l-a cunoscut pe Dl Raphaël Glucksmann, europarlamentar francez și membru marcant al Alianței Inter-Parlamentare privind China (IPAC). De asemenea, acesta s-a reîntâlnit și pe Dl Peter Humphrey, jurnalist britanic, întemnițat și el în aceeași închisoare în care a fost întemnițat și Balo.

Marius Balo și Raphael Glucksmann/ Foto: arhivă personală Marius Balo
Marius Balo și Peter Humphrey/ Foto: arhivă personală Marius Balo

„Pe lângă participarea la dezbateri, am fost deosebit de onorat să îl cunosc pe Dl Raphaël Glucksmann, europarlamentar francez și membru marcant al Alianței Inter-Parlamentare privind China (IPAC). 

L-am reîntâlnit și pe Dl Peter Humphrey, jurnalist britanic, întemnițat și el în aceeași închisoare în care am fost întemnițat și eu. Peter a zburat la Cluj în urmă cu exact 5 luni de zile, pe 1 decembrie, pentru a ne cunoaște și a fi alături de mine la încheierea Pelerinajului celor 2922 de km

Împreună i-am împărtășit Dlui Glucksmann experiența noastră cu munca forțată și cu celelalte abuzuri la care sunt supuși milioanele de pătimitori din închisorile chinezești, abuzuri pe care noi le-am îndurat ani la rând. Mărturia noastră îl va ajuta pe el și pe colegii Domniei Sale să pregătească textul celei de-a doua părți a acestei legi”, a transmis Marius Balo.

„Au fost trei zile deosebit de intense și de entuziasmante”

Pentru Marius Balo au fost cele mai intense 3 zile din primul său an de libertate. De asemenea, profesorul clujean a fost invitat să vorbească și la Londra, în fața unei comisii speciale a Parlamentului Britanic despre experiența în închisoarea din China.

„Au fost trei zile deosebit de intense și de entuziasmante, cele mai intense zile ale primului meu an de libertate. M-am întors aseară în țară și voi poposi la București preț de câteva zile.

Doresc să folosesc acest prilej pentru a încerca să îi sensibilizez și pe aleșii noștri din Parlamentul României vizavi de importanța mărturiei pe care tocmai am oferit-o în Parlamentul European - dat fiind contextul geopolitic în care ne aflăm - mărturie pe care doresc să le-o prezint și domniilor lor.

Îmi imaginez că nu va fi ușor să îi conving să plece urechea la mărturia mea însă sunt optimist. Peste doar câteva săptămâni sunt invitat să vorbesc și la Londra, în fața unei comisii speciale a Parlamentului Britanic.

Această invitație, împreună cu cea pe care tocmai am onorat-o, demonstrează încrederea și susținerea de care trebuie să se bucure toți cei care au suferit pe nedrept în raiul comunist chinezesc. Milioane de oameni suferă acolo în continuare, printre care și o româncă de 28 de ani.

Ieri s-a făcut primul pas spre interzicerea importului în Uniunea Europeană a acestor produse confecționate sub teroare, cu sânge și cu lacrimi. Un cetățean român sau oricare alt cetățean european nu și-ar cumpăra aceste produse dacă ar ști că pe un alt om l-au costat viața”, a încheiat Marius Balo.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Marius Balo, clujeanul întemnițat 8 ani în China, își încheie pelerinajul de 2.922 km! Se întoarce la Cluj pe 1 Decembrie

O lună de când s-a întors Marius Balo din China! Clujeanul vrea să alerge 2922 km, pentru fiecare zi în care a fost întemnițat

PĂRĂSIT de statul român, torturat și UMILIT în pușcăria chineză. O mână de oameni luptă pentru libertatea clujeanului Marius Balo

Ultimele Stiri
abonare newsletter