Sănătate

Analizele decontate de stat, obținute mai ușor de români de la 1 iulie

De la 1 iulie, toți pacienții din România ar putea beneficia mai ușor de investigații de laborator decontate de stat, în urma unor consultații la medicul de familie, în care vor fi identificați factorii de risc.

 

 


Modificările vin în contextul intrării în vigoare a noului contract-cadru cu medicii de familie, de la 1 iulie.

 


„Sunt mai multe schimbări, pentru că începând cu data de 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru care va viza și aspecte în ceea ce privește prevenția”, a declarat la Digi24, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, Gindrovel Dumitra.

Analizele, ca formă de prevenție sunt necesare și pentru monitorizarea pacienților cu boli cronice precum astm bronșic, bronhopneumopatie, diabet zaharat, hipertensiune, boală cronică la rinichi, care „sunt la fel de importante în economia unui management corect al unui astfel de pacient cu boală cronică”, a spus medicul.


De ce este dificil pentru români să benefieze de analize decontate de stat?

Diferența între cum va deveni situația de la 1 iulie și cum era înainte este reprezentată de faptul că până în prezent, analizele se încadrau într-un alt plafon, care nu era disponibil de obicei la nivelul laboratoarelor.

„Laboratoarele aveau prin contract o obligație ca 10 la sută din fondurile care erau destinate de către Casa Asigurărilor de Sănătate să fie asigurate din venitul propriu pentru prevenție”, a explicat Gindrovel Dumitra.


Astfel, de la 1 iulie, autoritățile promit că accesul la analizele decontate de stat va fi mai ușor.

O altă schimbare în sistemul de sănătate românesc va veni odată cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în acesta fiind cuprinse 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete, cu prioritate cele din mediul rural, care vor beneficia de reabilitare ori de unele dotări.


CITEȘTE ȘI:

64 de medici de familie din Cluj s-au înscris pentru a vaccina în cabinete

Ultimele Stiri
abonare newsletter