Sănătate

Masca de protecție, folosită și ÎN CASĂ?! Ce planuri are Guvernul pentru elevi?

Odată cu începerea noului an școlar, premierul recunoaște că nu se vor asigura măști pentru toți elevii. În schimb, profesorul Alexandru Rafila propune folosirea măștilor chiar și în casă!

 

 


Premierul României, Ludovic Orban, a declarat, luni, că autoritățile nu pot asigura măști de protecție pentru toți elevii, odată cu deschiderea anului școlar. Cu toate acestea, în fiecare școală vor exista măști, astfel încât, dacă un elev vine fără mască la școală, să poată primi o mască de la cadrele didactice.

 


„În pregătirea şcolilor este un parteneriat în care este implicat, sigur, şi Guvernul, sunt implicate autorităţile locale şi, în general, toate autorităţile sanitare care trebuie să verifice respectarea regulilor de protecţie sanitară. Noi vom deconta către autorităţile locale cheltuielile care sunt făcute pentru a asigura începerea anului şcolar în bune condiţii. În ceea ce priveşte măştile pentru toată lumea, cred că prioritar este să asigurăm măşti pentru copiii care provin din familii vulnerabile, aşa cum a fost şi alocarea din Fondul de rezervă pentru achiziţionarea de măşti pentru persoanele care se află în situaţii de vulnerabilitate”, a precizat Ludovic Orban.

Prim-ministrul susține că în fiecare școală vor fi măști suplimentare la dispoziția cadrelor didactice, astfel încât să se asigure că acestea sunt purtate de către toți elevii. Cu toate acestea, el a recunoscut că „acum chiar nu se pot lua măşti chiar pentru toţi copiii”. În legătură cu măștile pentru persoanele din familii vulnerabile, Orban a punctat că s-a livrat deja o primă cantitate din cele 115 milioane de măști și că în următoareale 7 zile firma care a câștigat licitația trebuie să livreze și restul măștilor.


„S-a intrat într-o perioadă de livrare. Informarea pe care mi-a făcut-o domnul ministru Tătaru (ministrul Sănătății – n.r.) este că s-a livrat o primă cantitate în cursul acestui weekend şi că firma a promis că va face livrarea cantităţilor în conformitate cu contractul, conform termenului stabilit de contract, de şapte zile. Dacă nu va avea capacitatea, urmează firma următoare”, a precizat premierul.

Profesorul Alexandrul Rafila propune folosirea măștii acasă!

După începerea noului an școlar, măștile de protecție ar putea fi folosite și în casă, spune prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie. Ar fi „o măsură necesară”, mai ales în locuințele în care copiii intră în contact cu bunicii, a declarat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la Digi24.


Alexandru Rafila este ferm convins că vom asista la o creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 odată cu începerea noului an şcolar. El a arătat că fiecare ţară s-a confruntat cu această problemă, însă în România ar putea fi o evoluție îngrijorătoare, dacă până atunci nu se va intra pe o pantă descrescătoare a infecțiilor cu noul coronavirus şi continuăm să avem în fiecare zi cel puțin 1.200 de cazuri noi.

Ar trebui regândită interacţiunea copiilor cu persoanele vârstnice din familie, odată cu începerea şcolii, este de părere reprezentantul României la OMS. Asta s-ar putea face printr-un set de reguli proprii stabilite în fiecare familie, în fiecare gospodărie. Spre exemplu, atunci când are loc o interacțiune între copil şi bunic, fiecare dintre ei să poarte mască sau să respecte pe cât posibil o anumită distanţare.


„Ceea ce cred că ar mai fi de făcut odată cu începerea şcolii ar fi regândirea interacţiunilor pe care le vor avea copiii cu persoanele vârstnice din familie, care nu trebuie evitate, dar trebuie oarecum, nu reglementate, dar să respecte anumite proceduri interne ale familiei, în care interacţiunea cu vârstnicii care au boli cronice să fie oarecum la distanţă, să se ia măsurile legate de mască. Utilizezi masca şi în casă, de exemplu, dacă vreau să stau cu bunicul meu, şi o utilizează şi el. Nici lucrul acesta nu a fost discutat, dar e legat de începerea şcolilor în mod evident”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

CITEȘTE ȘI:

Masca este OBLIGATORIE de astăzi la Cluj. Unde trebuie purtată și ce amenzi poți primi?


 

abonare newsletter