monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Spitalul Regional de la Cluj, de 47 mil. euro, a fost APROBAT de Comisia Europeană. Când va fi gata

Comisia Europeană a aprobat investiția de 47 milioane de euro pentru construirea și echiparea Spitalului Regională de Urgență Cluj.

Comisia Europeană a aprobat proiectul Spitalului Regional de la Cluj, de 47 mil. euro. Când va fi gata

Proiectul se referă la un spital cu aproape 850 de paturi, cu echipamente de un nivel tehnologic ridicat, pentru a asigura o calitate mai bună a îngrijirii de urgenţă şi acces la servicii medicale care salvează vieţi. Spitalul va oferi îngrijire de nivel secundar şi terţiar, dar şi îngrijiri medicale de bază şi servicii de bază, cum ar fi chirurgie generală şi medicină internă.

„Spitalul va aparţine de o reţea de spitale regionale de urgenţă, care vor îmbunătăţi sistemul de sănătate din România şi vor asigura o abordare multidisciplinară în cazul tratării cazurilor complexe. Mai mult, acest proiect va spori accesul la sistemul de îngrijire a sănătăţii pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale sau în cele defavorizate”, se arată într-un comunicat publicat luni de Executivul comunitar.


De asemenea, spitalul va ajuta la asigurarea unor diagnostice şi tratamente timpurii şi, prin urmare, va ajuta la reducerea ratei mortalităţii şi a dizabilităţilor pe termen lung, se mai arată în documentul citat. Nu în ultimul rând, spitalul va fi un mediu de lucru atractiv pentru doctori şi asistente, ajutând la contracararea exodului de personal medial din regiune.

Spitalul, operațional în 2026

Proiectul ar urma să devină operaţional în 2026, informează Comisia Europeană.


„O calitate mai bună a vieţii cetăţenilor, indiferent unde locuiesc ei, este prioritatea de bază a politicii de coeziune a UE. Permiţând asigurarea de servicii adecvate tuturor pacienţilor, inclusiv a celor care locuiesc în zone rurale izolate, acest proiect contribuie la obiectivul de a nu lăsa pe nimeni în urmă în domeniul sănătăţii, ceea ce este important în special în timpul unei pandemii globale”, a afirmat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Spitalul va avea 7 niveluri și heliport

Spitalul va fi construit în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj Napoca. Terenul a fost primit de Ministerul Sănătății de la Consiliul Județean Cluj. Clădirea va avea 7 niveluri (subsolu, parter și 5 etaje). Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 niveluri complete, în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare. Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, și terasa de deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație. Suprafața construită este de 28.883 de mp.


Spitalul va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol. În plus vor exista 15 locuri de parcare pentru motociclete, 41 pentru biciclete și o stație de autobuz. În parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice. Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport pentru elicopterele care transportă pacienți.

CITEȘTE ȘI


Spitalul Regional Cluj, o nouă amânare. Când va fi trimis spre aprobare