Sănătate

Consiliul Județean se laudă cu 2,5 mil. de lei investiți în spitalul din Borșa. Care e realitatea?

Consiliul Județean Cluj afirmă că a investit peste 2,5 milioane de lei în Spitalul de Boli Psihice de la Borșa.

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu a stârnit multă vâlvă cu vizitele sale în această vară la Spitalul de Boli Psihice Cronice din Borșa. În imaginile făcute publice în luna august, Ungureanu surprindea condițiile mizere pe care pacienții sunt obligați să le îndure, poreclind spitalul aflat la 38 de kilometri de Cluj-Napoca și înființat în 1957 drept „spitalul groazei”.

În replică, conducerea spitalului afirma că „fotografiile au fost realizate tendențios”, urmărind să surprindă „exclusiv aspecte negative”. De altfel, Consiliul Județean Cluj dezvăluia că o nouă clădire a spitalului este construită deja și utilată de către forul județean. Acum, după mai puțin de două luni de la vizitele parlamentarului clujean, CJ Cluj se laudă că a investit peste 2,5 milioane de lei în spitalul de la Borșa.


„Președintele forului administrativ județean, Alin Tișe consideră că, pentru Consiliul Județean și pentru clujeni, «anul 2019 este Anul Sănătății, așa că vom continua dotarea și modernizarea spitalelor». Doar în ultimii doi ani, Consiliul Județean a investit 2.590.000 de lei în Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa”, se arată într-un comunicat de presă remis de forul județean.

Este vorba de o clădire despre care Ungureanu spunea că „a fost proiectată greșit și se degradează”. „Nu există siguranță pentru bolnavi!”, acuza deputatul clujean, declarând că atunci când a prezentat primele imagini din „castelul ororii în care au fost aruncate 120 de suflete chinuite”, a specificat că, de peste cinci ani, Consiliul Județean Cluj „se chinuie să dea în folosință altă clădire”.


Reprezentanții CJ Cluj declară că banii au fost alocați atât pentru construirea pavilionului cu regimul de înălțime D+P+2E, asistența tehnică necesară și proiectarea edificării acestui obiectiv, cât și pentru întocmirea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și a celorlalte documentații necesare pentru a construi un nou pavilion în cadrul spitalului, cu regimul de înălțime P+2E.

În comunicatul de presă remis de forul județean, reprezentanții Biroului de presă au atașat și câteva fotografii cu noua clădire de la Borșa. Însă, acestea sunt imagini doar din exterior, spre deosebire de filmările lui Ungureanu, în care vorbea despre faptul că acest nou corp „a intrat deja în proces de degradare” și că „nu există un sistem de epurare functional”. „Mai mult decât atât, în acea clădire nu se pot muta toți bolnavii din castelul ororii. Clădirea poate găzdui doar 78 de bolnavi!”, avertiza deputatul USR de Cluj.


CITEȘTE ȘI: VIDEO Deputat clujean: „Spitalul groazei, aflat la doar 35 de kilometri de Cluj”

CITEȘTE ȘI: CJ se laudă cu o nouă clădire la spitalul din Borșa. Ungureanu spune că nu poate fi folosită


CITEȘTE ȘI: Ungureanu, o nouă vizită la Castelul Ororii din Borșa: „Mila creștină, dragostea unde sunt?”

abonare newsletter