Actualitate

Deputat clujean: „Spitalul groazei, aflat la doar 35 de kilometri de Cluj” - VIDEO

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu a fost în vizită la spitalul din Borșa, unde a surprins condițiile în care sunt nevoiți să stea pacienții.

Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa a fost înfiinţat în anul 1957 are un număr de 195 paturi şi este situat la 38 km de Cluj Napoca, în localitatea Borşa.

„Spitalul este amplasat într-un parc natural de 2300 ha care oferă un cadru adecvat tratării şi asigurării unor condiţii bune de spitalizare pentru pacienţii care suferă de boli psihice”, este descrierea care se găsește pe site-ul spitalului.


Deputatul Emanuel Ungureanu, care a fost recent în vizită acolo, a arătat prin câteva imagini, cum arată acest spital care oferă „condiții bune de spitalizare pentru pacienții care suferă de boli psihice.

„Am vizitat astăzi Spitalul de Boli Psihice Borșa din județul Cluj, administrat de Consiliul Județean Cluj, condus de Alin Tișe! Nu am văzut așa ceva niciodată, nicăieri, în niciun film horror! 179 de bolnavi cu probleme psihice înghesuiți în camere insalubre, într-o clădire veche de 200 de ani, retrocedată Bisericii Reformate de către moștenitorii familiei Banffy. 22 de bolnavi într-o cameră. Un infern al mizeriei cu neputință de descris în cuvinte. Voi reveni cu imagini video din această Casă a Ororilor unde, statul român, își bate joc de bolnavi de peste 60 de ani! Nu vă puteți imagina ce infern am găsit! Nu aveți cum... Personalul medical mi-a mărturisit că în acest univers al GROAZEI nu a intrat până astăzi niciun deputat, niciodată! Adevărul descoperit este unul crunt, dureros, năucitor, bolnavii psihici din România sunt tratați mai rău ca animalele. Nu am văzut în viața mea atâta mizerie și dezumanizare. Personalul acestui infern al groazei lucrează în condiții extreme, sunt adevărați eroi”, a mărturisit deputatul.


Baie în curte

Ungureanu a adus la cunoștința publicului că unii pacienți sunt nevoiți să se spele în curtea instituției, iar iarna se încălzesc la sobe de teracotă.

„Pacienții din acest lagăr, fac baie în curte sau în niște băi care seamănă cu cele de la Auschwitz! Iarna, încăperile cu tavan ciuruit, care s-a prăbușit în capul bolnavilor de mai multe ori, sunt încălzite la sobele de teracotă, vechi. Geamurile sunt praf și pulbere. Vă imaginați cum trece iarna pentru acești bolnavi? Satul în care se află Spitalul Groazei se află la 36 de kilometri de Cluj, în localitatea Borșa, un sat uitat de lume care nu are sistem de canalizare”, a explicat deputatul.


Emanuel Ungureanu a anunțat public că va solicita Consiliului Județean Cluj și Ministerului Sănătății, să-i mute pe cei 129 de bolnavi.

„Nimeni din cei responsabili nu trebuie să închidă un ochi, până situația acestor bolnavi nu este ameliorată semnificativ. Ce se întâmplă la Borșa, este o rușine națională!”, a concluzionat Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie.


Ce spun reprezentanții spitalului

Spitalul de Boli Psihice Borșa reacționează după imaginile publicate de deputatul USR Emanuel Ungureanu, susținând că „noua clădire a spitalului este construită deja și utilată de către Consiliul Județean Cluj și va fi recepționată și dată în folosință în 2 luni”.​


În replică, Spitalul susține că „fotografiile au fost realizate tendențios, urmărind să surprindă exclusiv aspecte negative”.

„Domnul Ungureanu omite în mod voit să arate întreaga realitate, respectiv faptul că noua clădire a spitalului este construită deja și utilată de către Consiliul Județean Cluj. Aceasta va fi recepționată și dată în folosință în 2 luni”, precizează unitatea medicală, adăugând că „actualul spațiu este clădire monument istoric retrocedat, în care, din cauza proceselor de retrocedare, nu s-a putut investi”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter