Sănătate

Mit spulberat! Cresc ouăle colesterolul?

Consumul de ouă este un subiect adesea dezbătut și o problemă sensibilă în multe diete.

Consumul de ouă este un subiect adesea dezbătut și o problemă sensibilă în multe diete/ Foto: pixabay.com Consumul de ouă este un subiect adesea dezbătut și o problemă sensibilă în multe diete/ Foto: pixabay.com

 

 


Un nou studiu, prezentat la conferința Colegiului American de Cardiologie de către Institutul de Cercetare Clinică Duke din Durham, a arătat că nu există o diferență semnificativă în ceea ce privește nivelul de colesterol între persoanele care consumă în mod regulat ouă și cele care nu consumă.

 


Consumul de ouă este un subiect adesea dezbătut și o problemă sensibilă în multe diete.

Consumul acestui aliment, și în special aportul de colesterol, ajunge adesea sub lupa cercetărilor care încearcă să definească efectele sale asupra sănătății cardiovasculare. 


Cele mai recente dovezi științifice pe această temă provin dintr-un nou studiu prezentat la congresul American College of Cardiology de către Duke Clinical Research Institute din Durham (Carolina de Nord). 

CITEȘTE ȘI:
Semnele care anunță diabetul. 17 simptome de rezistență la insulină și prediabet.

Cercetarea, denumită Prosperity, a arătat că un consum obișnuit de ouă nu pare să afecteze negativ colesterolul. 


Echipa de cercetători, coordonată de Nina Nouhravesh, a evaluat efectele consumului a 12 sau mai multe ouă pe săptămână, în comparație cu o dietă fără ouă (mai puțin de două ouă pe săptămână), asupra nivelurilor de colesterol bun și rău, precum și a altor indicatori cheie ai sănătății cardiovasculare. 

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 140 de pacienți, cu o vârstă medie de 66 de ani și cu un eveniment cardiovascular anterior sau cu doi factori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea, colesterolul ridicat, supraponderabilitatea sau diabetul, conform Sky.


Nouhravesh și echipa sa au dorit să analizeze în mod special ouăle îmbogățite, deoarece acestea conțin mai puține grăsimi saturate și vitamine și minerale adăugate, cum ar fi iodul, vitamina D, seleniu, vitaminele B2, 5 și 12 și acizi grași omega-3. 

Pacienții au fost aleși în mod aleatoriu să consume 12 ouă pe săptămână (preparate în modul pe care îl preferau) sau să consume mai puțin de două ouă de orice tip pe săptămână. 

Rezultatele cercetării

Controalele periodice ale tuturor pacienților, inclusiv testele de sânge, au arătat că nivelul colesterolului a rămas similar în rândul persoanelor care consumau ouă în majoritatea zilelor săptămânii, comparativ cu cele care nu consumau ouă. 

„Știm că bolile cardiovasculare sunt, în parte, mediate de factori de risc precum hipertensiunea, colesterolul ridicat, supraponderabilitatea și diabetul. Regimul alimentar poate avea o influență semnificativă asupra acestor factori și a existat o mare confuzie în ceea ce privește informațiile oferite despre ouă, cu privire la faptul dacă acestea pot fi consumate în siguranță, în special pentru persoanele cu risc de boli de inimă”, a precizat Nina Nouhravesh, coordonatorul cercetării

„Acesta este un studiu mic, dar ne asigură că servirea ouălor este acceptabilă în ceea ce privește efectul asupra grăsimilor pe parcursul a patru luni, chiar și pentru o populație mai expusă la risc”, a concluzionat ea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mâncatul, un obicei care hrăneşte emoţiile, nu stomacul. Psihiatru: „O parte dintre noi apelăm la mâncare pentru ameliorarea stresului”

Cum să prepari urzicile fără să te piște. Rețetă de post – urzici cu usturoi și mămăligă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter