Sănătate

„Harta Șpăgii” în spitalele din toată țara, în luna martie. Care este situația în Cluj?

În ce spitale din județul Cluj și din țară s-a cerut mită în luna martie 2024, bazat pe raportările făcute de pacienți prin Mecanismul de Feedback al Ministerului Sănătății?

În ce spitale din țară s-a luat șpagă/ / Foto: depositphotos.com În ce spitale din țară s-a luat șpagă/ / Foto: depositphotos.com

 

 


Pe baza raportările făcute de pacienți prin Mecanismul de Feedback al Ministerului Sănătății putem afla în ce spitale, din județul Cluj și din țară, s-a cerut mită în luna martie 2024, ca oamenii să primească îngrijirea de care au avut nevoie.

 



 

Într-un sistem care ar trebui să funcționeze pentru pacienți și să ofere aceeași îngrijire medicală tuturor, indiferent de statutul social sau financiar, în anul 2024 încă există medici și asistente care cer „atenții” pacienților lor.


În fiecare lună, clujeanul Dragoș Vana realizează „Harta Șpăgii” din spitalele din România, pe care o publică pe platforma graphs.ro. Ultimele date, cele din luna august 2023, arată cum această hartă s-a înroșit - însemnând că numărul de cazuri de mită semnalate de către pacienți a scăzut. Chiar dacă la începutul lunii martie Ministerul Sănătății a modificat mecanismul de feedback al pacientului, totul a revenit la normal. 

Județele în care pacienții au raportat cele mai puține cazuri de mită sunt următoarele: Bistrița (2.40%), Timiș (2.77%) și Cluj (2.84%).


La polul opus, județele cu cele mai mari rate privind șpaga în spitale sunt: Harghita cu 10.46%, Dâmbovița cu 9.20% și Covasna cu 9.13%.

Harta Șpăgii în martie 2024/ Foto: Dragoș Vana - Facebook

„Conduc clasamentul judetele Bistrița (2.40%), Timiș (2.77%) și Cluj (2.84%).


La coadă avem Harghita cu 10.46%, Dâmbovița cu 9.20% și Covasna cu 9.13%.

Foarte interesantă apariția secuimii în top după ce s-a schimbat întrebarea.

Media națională e în luna Martie 2024 de 4.38% în ușoară scădere față de luna trecută. Bucureștiul puțin sub medie cu 3.87%”, a transmis clujeanul Dragoș Vana.

Situația în spitalele din Cluj

În ultimele două luni, situația șpăgii din spitalele din Cluj a scăzut. La întrebarea „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”, în luna februarie 2024, 138 de pacienți au răspuns „Da”, iar în luna martie 2024 97 de persoane au răspuns „Da”.

Situația exactă din spitalele din Cluj este următoarea, potrivit raportărilor făcute de pacienți


 

Situația în spitalele din Cluj/ Sursa: graphs.ro

Procentul de pacienți cărora li s-ar fi cerut mită a crescut masiv după ce Ministerul Sănătății a înlocuit întrebările 

Procentul de pacienți cărora li s-ar fi cerut mită a crescut masiv după ce Ministerul Sănătății a înlocuit în luna martie întrebările clare privind șpaga din spitale din chestionarul de feedback al pacientului cu o întrebare ambiguă, potrivit datelor centralizate de platforma Graphs.ro. Cel mai bun exemplu este cazul județului  Harghita, care în ianuarie avea un procent de 1,53% de pacienți care declarau că li s-a cerut șpagă, iar în februarie a ajuns la 13%.

Urmare a unui ordin al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de la finalul anului trecut, formularul de feedback al pacientului a fost modificat. În forma inițială, pacienții puteau să răspundă la două întrebări distincte legate de șpagă:

  • 9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente? DA/NU
  • 10. (dacă s-a răspuns „DA” la întrebarea 9) Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

În noua formă a formularului, singura întrebare referitoare la șpagă este:

  • Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt? DA/NU (Dacă s-a răspuns DA, persoana chestionată va primi următorul mesaj: „Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere către autoritățile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătății prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de e-mail: integritate@ms.ro.”)

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

„Harta Șpăgii” a revenit! Ministerul Sănătății a publicat din nou datele privind șpaga din spitale. Cifrele sunt defalcate pe clinici, dar cu probleme.

Sentință care „le dă fiori” funcționarilor care se gândesc să pună mâna pe bani. Doi polițiști din Florești, condamnați la închisoare pentru șpagă

Ultimele Stiri
abonare newsletter