Sănătate

„Harta Șpăgii” a revenit! Ministerul Sănătății a publicat din nou datele privind șpaga din spitale. Cifrele sunt defalcate pe clinici, dar cu probleme.

Ministerul Sănătății a reluat publicarea datelor privind șpăgile cerute de personalul medical. Recent, ministerul a fost acuzat că ar fi încercat să mușamalizeze fenomenul.

Harta Șpăgii a revenit/ Foto: depositphotos.com Harta Șpăgii a revenit/ Foto: depositphotos.com

 

 


La câteva zile după ce a fost acuzat că încearcă să mușamalizeze fenomenul șpăgii din spitalele din țară, Ministerul Sănătății a publicat datele privind reclamațiile de șpagă cerută de personalul medical în fiecare spital în luna februarie.

 


Clujeanul Dragoș Vana, fondatorul platformei graphs.ro, care realizează harta șpăgii în spitale pe baza datelor publice, a observat că Ministerul Sănătății a încărcat datele pe data.gov.ro pentru luna februarie, oferind detalii la nivel de spital, înlocuind fișierul vechi care conținea doar date la nivel național. 

„E superbă! Noua Hartă Șpăgii! Pentru luna Februarie 2024. Astăzi se fac fix 4 ani de primul grafic Covid-19 făcut de mine, aici pe Facebook, pe 14 Martie 2020. Așa că am zis să sărbătorim cumva. Pentru cine nu a urmărit ultimele știri, Ministerul Sănătății a încărcat totuși după o săptămână (pe 7 Martie) datele per spitale pentru Mecanismul de Feedback al Pacientului pentru ultima lună. Și wow, ce mult contează cum pui întrebarea. După cum știți întrebarea de șpagă s-a schimbat din:


«9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?»
în:
«8. Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?»

Vă las să vă minunați singuri la procente, s-au cam triplat față de ce aveam până acum”, a scris Dragoș Vana.

Din cauza modului în care este formulată întrebarea, amploarea fenomenului mitei în spitalele din România nu mai poate fi evaluată corect, lucru sesizat și de Dragoș Vana.


„Sunt convins că intenția Ministerului Sănătății când a schimbat întrebarea despre șpagă a fost fix acela de a scoate la iveală și mai multă. Așa pățești când nu te uiți pe date și faci cum te taie capul”, a scris Dragoș Vana.

Harta Șpăgii în luna februarie/ Foto: Dragos Vana - Facebook

Media pe țară este de 4.52%. În topul orașelor cu cea mai mică rată a șpăgii în spitale avem Ilfov cu 2.14%, Arad, cu 2.22% și Cluj cu 3.27%, urmate de Sălaj, Timiș și Hunedoara.

La coadă avem Harghita cu 13.09%, Olt cu 9.58%, Prahova - 7,75%, urmate de Covasna, Teleorman și Giurgiu.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Harta Șpăgii la începutul anului 2024! Care este situația în județul Cluj.

Ministerul Sănătății blochează accesul transparent la date privind șpăgile din spitale: „Au pus capac la Harta Șpăgii! Un mare pas înapoi pentru transparență!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter