Sănătate

Nu mai pune coajă de lămâie sau portocală în prăjituri! Conține substanțe periculoase.

Coaja de citrice, portocale sau lămâie, este extrem de toxică din cauza substanțelor periculoase.

Coaja de citrice, portocale sau lămâie, este extrem de toxică din cauza substanțelor periculoase/ Foto: pixabay.com Coaja de citrice, portocale sau lămâie, este extrem de toxică din cauza substanțelor periculoase/ Foto: pixabay.com

 

 


De multe ori, coaja de portocale sau lămâie este des utilizată pentru prăjituri sau cozonac. Deși cojile de citrice conțin multe vitamine, pot fi în același timp extrem de toxice pentru organismul nostru.

 


Citricele au efecte benefice asupra sistemului imunitar, cardiovascular și protejează organele de radicalii liberi. Totuși, cojile acestora pot fi un pericol mare fiindcă pot conține pesticide.

Coaja de portocale sau lămâie devine extrem de toxică dacă este tratată cu tot felul de substanțe. Cele mai periculoase substanțe găsite în coaja de citrice sunt pesticidele: imazalil, carbofuran, methidathion, fenthion, diazinon si dimethoate. Aceste substanțe cresc riscul de cancer, afectează sistemul nervos, pot provoca dereglări hormonale sau pot afecta organele.


Ce sunt pesticidele și cum pot ajunge în alimentație

Pesticidele protejează plantele cultivate împotriva bolilor, insectelor și buruienilor. Acestea pot fi însă dăunătoare oamenilor și mediului înconjurător. Pesticidele sunt produse chimice utilizate pentru combaterea dăunătorilor plantelor și a produselor agricole. Din categoria pesticidelor fac parte insecticidele, erbicidele, fungicidele, precum și alte substanțe cu toxicitate ridicată, care servesc distrugerii insectelor rozătoarelor, buruienilor și bacteriilor/virușilor.

Reziduurile de pesticide pot ajunge în alimentele noastre prin: migrarea către părțile comestibile ale plantelor (culturi, fructe și legume), pânza freatică și prin hrana animalelor. O bună parte dintre pesticide sunt toxice pentru om, iar uneori produsele la care s-a constatat o tratare ridicată cu pesticide au fost retrase din comerț, în urma unor informări publice efectuate de autoritățile în domeniu, precum Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 


Conține substanțe periculoase. Ce trebuie să facem înainte să o consumăm?

Înainte să folosim citricele sau coaja de portocale sau lămâie trebuie să urmăm câțiva pași, potrivit sursei citate, care previn efectele negative ale substanțelor toxice:

- spală bine fructele/citricele cu apă caldă și săpun. Coaja de portocale sau lămâie trebuie frecată foarte bine cu un burete pentru a îndepărta substanțele periculoase sau pesticidul toxic.
- curăță coaja citricelor atunci când vrei să prepari un suc
- când prepari un desert precum prăjituri, cozonac sau gemuri, renunță direct la coaja de portocale sau lămâie
- dacă vrei, totuși, să folosești coaja de portocale sau lămâie cumpără produse bio ce sunt crescute fără substanțe chimice, toxice și periculoase


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cele mai simple metode pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume

Mâncarea care devine toxică dacă o reîncălzești. O greșeală pe care o facem, ce ne distruge stomacul

Ultimele Stiri
abonare newsletter