Sănătate

Peste 53.000 de cazuri de gripă clinică, pneumonii și alte infecții respiratorii, raportate într-o săptămână

România se află în plin sezon al infecțiilor respiratorii, cu zeci de mii de cazuri raportate săptămânal. În această perioadă trebuie să luăm măsuri ca să evităm să ne îmbolnăvim.

Zeci de mii de cazuri de infecții respiratorii / Foto: depositphotos.com Zeci de mii de cazuri de infecții respiratorii / Foto: depositphotos.com

 

 


Aproape 54.000 de cazuri de infecţii respiratorii şi 3.296 cazuri de gripă clinică au fost raportate în săptămâna 25 - 31 decembrie 2023, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 


„În săptămâna 25 - 31.12.2023 (S52/2023) au fost raportate: 53.870 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 27,8% mai puţine cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (74.567) şi cu 13,5% mai puţine cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (62.287); 3.296 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 4.961 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 2.766 înregistrate în săptămâna precedentă”, informează sursa citată.

CITEȘTE ȘI:
Recomandările specialiștilor clujeni pentru începutul anului 2024, în contextul epidemiologic actual

 


În urmă cu două zile, șeful DSP Cluj Mihai Moisescu-Goia ne-a amintit că suntem în plin sezon al virozelor, de care ar fi bine să ne ferim cum putem noi mai bine. 

„Un aspect epidemiologic de care trebuie ținut cont este evoluția virozelor respiratorii acum fiind un sezon tipic pentru evoluția lor. Aici intră și gripa, infecțiile cu virusul respirator sincițial, care afectează în preponderență copiii. Acesta „iubeste” sezonul rece, mai umed, spațiile aglomerate, mijloacele de transport, magazinele, diversele centre de recreere, cum ar fi tabere de schi, dar ți alte colectivități. La apariția primelor semne de rinoree, răgușeală, tuse, febră, trebuie să ne prezentăm la medic, să fin evaluați, să ni se indice un tratamnent sau o conduită terapeutică de urmat și să purtăm mască”, a declarat Mihai Moisescu-Goia, pentru monitorulcj.ro. 


Potrivit INSP, cazurile de gripă clinică au fost raportate de 35 de judeţe. Totodată, au fost raportate 15 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI).

INSP mai arată că au fost înregistrate 143 de cazuri de gripă confirmată de laborator (10 cu virus gripal AH1, 11 cu virus gripal AH3 şi 122 cu virus A nesubtipat).


De la începutul sezonului au fost raportate: 342 cazuri de gripă confirmate de laborator, dintre care: 40 cazuri cu virus gripal AH1; 42 cazuri cu virus gripal AH3; 7 cazuri cu virus gripal B; 253 cazuri cu virus gripal A nesubtipat; 5 coinfecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2; 4 coinfecţii de virus gripal cu VRS; 3 coinfecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS.

A fost comunicat un deces nou confirmat cu virus gripal. Până în prezent au fost comunicate 6 decese confirmate cu virus gripal: 3 tip A, subtip H1, 1 tip A, subtip H3 şi 2 tip A, nesubtipat.

Până la data de 31 decembrie 2023 au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 1.044.345 persoane vaccinate antigripal, dintre care 1.021.055 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat, precizează INSP.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ceaiuri bune pentru combaterea simptomelor de răceală sau gripă

Începe campania de vaccinare antigripală, în Cluj. Cine are gratuitate la vaccin și care sunt pașii de urmat pentru pacienții din grupele de risc?

Ultimele Stiri
abonare newsletter