Sănătate

Candidoza bucală: Cauze, simptome și tratament (P)

Candidoza bucală, cunoscută și sub denumirea de „infecția cu drojdie” sau „infecția cu Candida”, este o afecțiune frecventă a cavității bucale cauzată de ciuperca Candida albicans.

Sursa foto: shutterstock Sursa foto: shutterstock

 

Această infecție poate afecta pe oricine, dar este mai des întâlnită la persoanele cu sistem imunitar slăbit sau la cele care iau antibiotice pe termen lung. Infecția debutează brusc și provoacă disconfort. 
Riscul de dezvoltare scade atunci când sunt respectate normele de prevenție a candidozei bucale


Ce este candidoza bucală

Candidoza se dezvoltă atunci când Candida Albicans, ciupercă prezentă în mod natural în gura noastră, se înmulțește necontrolat. Odată instalată infecția, acești fungi se pot extinde la nivelul esofagului, iar dacă nu este tratată, poate afecta restul corpului. 
Candidoza este contagioasă, fiind transmisă prin contact direct cu saliva infectată (sărut, obiecte contaminate precum pahare, prosoape, periuțe de dinți, contact sexual sau între mama și sugar)


Cauzele candidozei bucale

Cauza principală a candidozei bucale este sistemul imunitar slăbit al pacientului, care facilitează înmulțirea ciupercii. Din acest motiv, copiii, persoanele în vârstă, persoanele care iau tratamente ce afectează imunitatea sau care suferă de anumite afecțiuni sunt mai predispuse.


Wxistă însă și alți factori de risc, precum utilizarea prelungită a antibioticelor, care poate perturba echilibrul bacteriilor din gură, diabetul, utilizarea prelungită a anticoncepționalelor sau a steroizilor.

Simptomele candidozei bucale


Cele mai frecvente simptome ale candidozei bucale sunt leziunile alb - crem pe limbă, interiorul obrajilor și, în anumite cazuri, pe gingii, cerul gurii și amigdale. Uneori, acestea pot fi ușor ridicate și cu un aspect cremos.

Leziunile pot fi însoțite de roșeață și senzații de arsură și durere, ce pot provoca dificultăți la înghițire. Odată atinse, aceste leziuni pot duce la o sângerare ușoară.


De asemenea, se poate experimenta senzația de pierdere a gustului și disconfort local pentru purtătorii de proteze dentare.

Când nu e tratată rapid, candidoza se poate extinde către esofag și poate duce la stări febrile.


Există mai multe forme de candidoză bucală:

  • ușoară, asimptomatică, se poate trata la domiciliu,
  • moderat-severă, care necesită o îngrijire sporită, cu simptome vizibile,
  • recurentă, ce poate dura mai multe săptămâni și necesită un tratament specific, uneori chiar și preventiv, după dispariția infecției.

Tratamentul candidozei bucale

Medicul specialist stomatolog este cel care determină diagnosticul de candidoză și prescrie tratamentul corespunzător formei descoperite. În cele mai multe cazuri, se tratează cu succes cu medicamente antifungice locale. Există și tratamente sub forme de tablete și capsule, ce se prescriu până la 15 zile.

În cazul în care cauza infecției este clară și medicamentoasă, specialistul poate recomanda schimbarea substanței active sau reducerea dozei.

Prevenția candidozei bucale

Pe lângă cauzele directe ale aceste infecții, există factori de risc care pot fi controlați. Fumatul și igiena orală precară se află printre posibilii declanșatori ai candidozei.

De aceea, pe lângă o dantură albă și sănătoasă, spălatul pe dinți în combinație cu folosirea aței dentare și renunțarea la fumat pot preveni infecții ce duc la disconfort sau chiar se pot extinde, atunci când nu sunt detectate la timp. 
Deși această poate provoca un disconfort pronunțat, Candidoza bucală poate fi tratată ușor, atunci când pacienții aleg să apeleze la medic cât mai repede

CITEȘTE ȘI:

Mai mulți clujeni defavorizați vor beneficia de servicii stomatologice GRATUITE. Boc: „Nimeni nu este uitat”

Peste 200 de clujeni au beneficiat de servicii stomatologice GRATUITE. Criteriile de încadrare în program

Ultimele Stiri
abonare newsletter