Sănătate

Protest spontan la Spitalul de Recuperare: „Iubesc Clujul, dar nu mi-l permit”/ „Vreți calitate cu posturi blocate!”

Joi a avut loc un protest spontan al personalul nemedical de la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Salariile din spitale sunt în pericol de a fi blocate înainte de Crăciun.

Protest spontan al personalului nemedical de la Spitalul de Recuperare / Foto: monitorulcj.ro Protest spontan al personalului nemedical de la Spitalul de Recuperare / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Un protest spontan a avut loc joi, 23 noiembrie, la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. Angajații TESA (Tehnic, Economic, Social și Administrativ) au ieșit pe scările de la intrare în spital cu pancarte, în semn de solidaritate față colegii din restul țării care au organizat acțiuni similare.

 


„Iubesc Clujul, dar nu mi-l permit”

Pe parcartele lor erau afișate următoarele mesaje: „TESA este suportul întregii activități medicale”, „Vreți calitate cu posturi blocate, „Responsabilitate fără susținere!”, „Răspundem de corectitudinea situațiilor”, „I love Cluj but I can't afford it!” (n.red - Iubesc Clujului, dar nu mi-l permit), „Fiți alături de noi! Opriți discriminarea!”.

Protest al angajaților TESA la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca / Foto: monitorulcj.ro

Despre această acțiune și revendicările personalului nemedical ne-a spus mai multe managerul spitalului, dr. Sanda Patrichi:


„A fost un protest spontan al personalului TESA, o acțiune de scurtă durată în care au vrut să-și exprime solidaritatea cu acțiunile care se derulează la nivelul acestor categorii profesionale în toată țara. Ca revendicări sunt cam aceleași peste tot, adică actualizarea salariilor de bază la nivelul salariilor din alte instituții publice, cum sunt autoritățile centrale, locale, CNAS... Indemnizația de hrană actualizată cu salariul minim pe economie. Mai avem o problemă privind desființarea posturilor TESA și deblocarea lor. Există acel ordin care prevede desființarea posturilor vacante, care anterior erau blocate. Acest lucru are impact asupra activității”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca.

De asemenea, potrivit managerului, există anumite limitări prin OUG 90 prin care nici spitalele nu au dreptul de a face anumite cheltuieli, cum sunt cele cu reparațiile. Și acesta este unul dintre motivele protestului spontan al personalului TESA, pentru exceptarea spitalului de la aceste prevederi.


Salariile din spitale, în pericol de a fi blocate înainte de Crăciun

În urmă cu o săptămână, Valentin Liviu Chifor, președintele Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA din Sănătate, anunța că salariile din sănătate sunt în pericol de a fi blocate înainte de Crăciun și că protestele spontane ale personalului nemedical ar putea începe în spitalele publice în orice moment.

Acest lucru se întâmplă acum.


„Personalul nemedical din Sănătate (TESA) anunţă că ar putea bloca acordarea salariilor în spitale în luna decembrie 2023, dacă Guvernul va continua să ignore cu desăvârşire această categorie importantă de personal, fără de care nicio unitate sanitară nu ar putea funcţiona (...) Considerăm o sfidare faptul că marţi, 14 noiembrie 2023, personalul discriminat TESA, care asigură practic administrarea şi
întreţinerea spitalelor, a fost din nou ‘ELIMINAT’ din Proiectul Legislativ (PLX 172/2023), proiect privind modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

În urma votului parlamentarilor, doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din CNAS a fost acceptat (2500 salariaţi). Prin urmare, amendamentul adoptat de SENAT şi pentru personalul nemedical - TESA - Administrativ (30.000 de salariaţi) a fost respins de grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor.

Dacă aceste soluţii se pot găsi doar când se pornesc acţiuni greviste, iar dialogul social este ineficient pentru personalul nemedical din spitale, atunci şi personalul TESA este dispus ca după ani şi ani de frustrări 'să pună PIXURILE JOS', constatând că altfel va rămâne şi în continuare ignorat la infinit, pe post de CENUŞĂREASĂ a sistemului sanitar, ‘trimisă la colţ’ cu fiecare ocazie legislativă”, a transmis președintele Uniunii.

„Guvernul să găsească o soluție, așa cum a găsit și pentru CNAS”

De asemenea, Chifor susținea că personalul TESA a fost total discriminat în actuala Lege a Salarizării şi exceptat de la orice fel de stimulent sau majorare de-a lungul ultimilor 7 ani, în comparaţie cu personalul medico-sanitar, „îndurând permanent o umilinţă şi o discriminare salarială nemaiîntâlnită în niciun alt sistem sanitar din UE!”

„Precizăm că din această categorie de personal fac parte atât salariaţi cu studii superioare (ex:economişti, jurişti, ingineri), cât şi colegi cu studii medii şi muncitori”, preciza președintele Uniunii TESA.

Uniunea TESA din Sănătate solicită Guvernului şi Parlamentului să găsească de urgenţă o soluţie de compensare a personalului nemedical din spitale „aşa cum a găsit şi pentru personalul din CNAS”.

„Solicităm de asemenea soluţii pentru ca niciun venit în plată să nu scadă în spitalele de monospecialitate, în urma aplicării Legii 'Austerităţii' (Leg.Nr. 296/2023) ŞI soluţii pentru ca salariile personalului nemedical să fie indexate cel puțin cu nivelul inflației, care la acest moment atinge cote alarmante!”, a conchis Chifor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Medicii de familie din Cluj solicită CNAS plata integrală a serviciilor medicale și amenință cu reducerea activității. „Pacienții nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate”

Uriașa listă a privilegiilor angajaților ASF, instituția care a închis ochii la falimentele din industria asigurărilor. 16 salarii sau nenumărate zile libere.

abonare newsletter