Sănătate

Contribuabilii români vor plăti 54 de miliarde de lei către sănătatea de stat, dublu față de 2018. Banii merg către spitale unde actul medical e sub orice critică și unde „riști să mori”

În 2023, contribuabilii români vor plăti 54 de miliarde de lei către sănătatea de stat, dublu față de 2018. CNAS le dirijează banii către spitale precum cel din Urziceni și medici care dorm în gardă.

Medic care consultă și semnează documente. Foto: Facebook CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Medic care consultă și semnează documente. Foto: Facebook CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

 

 


Puține servicii decontate de spitale private sunt decontate de CNAS, dar tot mai mulți asigurași preferă să renunțe la drepturile lor și să fie tratați la clinici private, cu costuri relativ mari.

 


În 2012, guvernul Boc a propus spargerea acestui monopol artificial de stat, CNAS. Asigurații ar fi avut posibilitatea să-și aleagă asiguratorul – după un model care funcționează în Germania, Olanda sau Elveția – dar, la îndemnul lui Raed Arafat, mii de bucureșteni au ieșit în stradă și au blocat această măsură, totul culminând cu căderea Guvernului Boc.

CITEȘTE ȘI: Caz la indigo, în Botoșani: gravidă disperată, cu dureri cumplite, apeluri zadarnice către medici. Fetița era să moară la naștere!

Contribuabilii români vor plăti 54 de miliarde de lei către sănătatea de stat

Datele publice arată că, în 2018, valoarea contribuțiilor obligatorii la sănătatea de stat era de 26,7 miliarde de lei. În 2019 – 31 de miliarde de lei. În 2021 – 33,1 miliarde de lei, 2022 – 37,2 miliarde. În 2023, asigurații vor asigura venituri ale CNAS de 43 de miliarde, diferența până la 54 de miliarde fiind asigurată din diferite alte surse, inclusiv subvenții de 5,1 miliarde de lei.


Cheltuielile pentru anul în curs sunt însă estimate la 56,545 miliarde de lei, deci ar rezulta un deficit de peste două miliarde de lei.

Creșterea bugetului s-a simțit în salariile din spitale

Potrivit liderului sindical Dumitrui Costin, 20% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FUNASS) se consumă pentru a acoperi creşterile salariale din spitale, deşi fondul de sănătate decontează serviciile prestate de acestea persoanelor asigurate. De exemplu, dintr-un total de 23 de miliarde de lei venituri în FNUASS realizate până la 31 mai 2023, aproximativ 5 miliarde de lei sunt cheltuieli alocate pentru a acoperi creşterile salariale ale personalului medical din spitale


Instituția care administrează banii asiguraților, CNAS, avea, în 2022, circa 3.000 de angajați. Un șofer sau un muncitor necalificat câștigat circa 5.400 de lei pe lună, plus indemnizație de masă și tichete de vacanță. Un șef de birou ajungea, cu sporul de condiții vătămătoare, la peste 12.000 de lei pe lună, iar „consilierii” primeau în jur de 10.000 de lei.

PSD a pus șef la Spitalul din Botoșani un contabil cu zero experiență în sănătate, fost lăcătuș mecanic. Aici a murit o tânără însărcinată lăsată 7 ore fără îngrijiri.


Doina Federovici (PSD), președintele Consiliului Județean Botoșani, l-a numit în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” pe Angel Iulian Călin (56 de ani). El are zero experiență în domeniul sănătății. A terminat liceul ca lăcătuș mecanic, apoi a făcut un curs de contabilitate și a terminat facultatea de management la 41 de ani.

O tânără însărcinată în 13 săptămâni şi mamă a trei copii a murit, după o noapte de spitalizare, în condiţiile în care sarcina i se oprise din evoluţie. Presa locală a publicat, sâmbătă, mesaje trimise de tânăra femeie atât medicului curant cât şi celui de gardă, în care se roagă de aceştia să o chiureteze, explicând că nu mai suportă durerile.

Salarii uriașe la un obscur spital de provincie, cu circa 6 internări/zi: medic cu peste 26.000 de lei/lună.

Salarii uriașe la un obscur spital de provincie, din Mizil, cu circa 6 internări/zi: un medic a primit peste 26.000 de lei/lună. Pacienții se plâng însă că sunt expediați la alte spitale, scrie defapt.ro.

Pe de altă parte, urmărind declarațiile de avere ale managerului spitalului orășenes Mizil, economistul Roșu Leonard – a cărui biografie este de negăsit pe site-ul spitalului – se poate observa că averea acestuia foarte bine din 2013 în 2022. În 2023, el câștiga circa 10.750 lei/lună. Potrivit informațiilor de pe Facebook, Leonard Roșu este inginer electronist, a făcut și dreptul la Spiru Haret și are un doctorat la o universitate din Sibiu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tișe îl acuză pe Rafila că blochează construcția de spitale noi la Cluj: „Are un război cu medicii din Cluj”

Medici din Satu Mare, acuzați că au zdrobit capul unui bebeluș, la naștere: „M-au împins de burtă să iasă copilul”

Concurență mare la admitere la UMF Cluj! 8 candidați străini pe un loc la medicină dentară, în limba franceză

Ultimele Stiri
abonare newsletter