Sănătate

Elevii ar putea fi testați antidrog în școli. Proiectul revine în forță!

Controale-fulger în şcoli și licee pentru depistarea consumatorilor de droguri. Așa vor politicienii să combată traficul de stupefiante în rândul tinerilor.

Elevii care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri ar putea fi testați în școli. Foto: Pixabay Elevii care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri ar putea fi testați în școli. Foto: Pixabay

 

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spune că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”.


 

El a precizat că o astfel de testare s-ar face doar cu acordul părinţilor.


Ministrul de Interne a făcut aceste declarații luni seară, când a prezentat concluziile Corpului de control în cazul accidentului de la 2 Mai, unde un băiat de 19 ani, care conducea drogat, a ucis cu mașina doi tineri.

El a vorbit despre măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, care să fie incluse în „Planul Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024”, plan care există, spunând că a stabilit o întâlnire cu reprezentanții mai multor ministere, între care Educație, Sănătate, Muncă.


„Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bulling-ului în şcoli. Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a declarat el.

În acest contest, ministrul de Interne a vorbit despre analizarea posibilității „testării antidrog a elevilor de către personal medical calificat ce deserveşte unitatea de învăţământ, în situaţia în care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri, cu acordul părinţilor”.


CITEȘTE ȘI: Elevii testaţi antidrog în şcoli? Judecătorul Danileț: „În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani!”

Reamintim că anul trecut un proiect controversat al unui deputat PSD prevedea posibilitatea ca elevii şi studenţii să fie testaţi pentru droguri la şcoală sau facultate! Iar cei care refuză acest lucru riscau până la cinci ani de închisoare. Între timp, proiectul a fost respins.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Traficant de droguri, prins de procurorii DIICOT în timp ce vindea cannabis în Cluj-Napoca. FOTO

Fenomenul drogurilor în România. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani

Dosar de trafic de droguri, în Cluj: 20 de persoane duse la audieri, un singur traficant arestat preventiv

abonare newsletter