Sănătate

Deputatul Achimaș Cadariu, implicat alături de premier și ministrul Sănătății în accelerarea Legii anti-cancer: „Să ne putem uita în ochii pacienților”

Deputatul și chirurgul clujean Patriciu Achimaș Cadariu s-a implicat alături de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în accelerarea implementării Planului Naţional de Prevenire și Control a Cancerului, după o perioadă în care legea acest document strategic a fost subiectul unor dispute artificiale.

Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu

 

 


„Într-un context complicat, cu amenințarea creșterii numărului pacientelor și pacienților oncologici, cu un orizont de așteptare extrem de mare legat de implementarea unei legi specifice, ne-am întâlnit cu domnul premier Marcel Ciolacu și ne-am gândit cum să procedăm pentru a soluționa această problemă (...). Soluția găsită cu premierul și cu ministrul Sănătății a fost aceea de a ne putea uita în ochii pacientelor și pacienților noștri, așa cum o facem în spital, în fiecare zi. Și apoi, când ei revin la control”, a subliniat joi prof.univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, într-o conferinţă de presă organizată joi la Palatul Victoria, la care a participat alături de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu ocazia adoptării de către guvern a unor noi măsuri prevăzute în Planul Naţional de Prevenire și Control a Cancerului.

 


Mesajul transmis de deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și președintele Comitetului de prevenire a Cancerului din Parlament: 

„Modelul este cel european, așa cum am mai spus-o. Aplicarea lui trebuie să fie aceeaşi. Nu există o altă soluţie. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă etapizarea pe 5 ani, înseamnă o prioritizare de activităţi şi, evident, înseamnă reevaluare periodică în funcţie de progres, înseamnă a vedea feedbackul şi a acţiona prin corecții acolo unde este nevoie. 


Suntem în contextul în care finanțarea europeană ne ajută şi, atunci când bugetul este unul care nu satisface întru totul nevoile, să ne uităm cu mare atenţie la această finanţare şi aici este şi un proiect finanţat prin PNRR, Centrul Naţional de Competenţă în Cancer, unde am creat deja o reţea naţională ale cărui rezultate vor deservi în mod direct pacientele și pacienții din România. Cu alte cuvinte, vom susține și va fi un mecanism care va ajuta la implementarea Planului Național de Control și Combatere a Cancerului.

Trebuie să facem o prioritizare. Nimeni în Europa sau în lumea aceasta nu a făcut un prim plan de cancer peste noapte. E un program, aşa cum am spus-o de la bun început, pe 5 ani de zile, dar există o prioritizare.


Şi decizia luată în unanimitate a fost să ne gândim la cei mai micuţi dintre pacienţii noştri și să spunem dacă le avem pe toate într-un singur loc, pentru ca micuţii să nu mai fie plimbaţi dintr-o parte în alta şi pentru ca aparţinătorii lor să-şi poată conserva toată energia pentru a-şi susţine copilașii. Şi, de aceea, pe primul loc a fost dezvoltarea centrelor comprehensive de oncologie pediatrică.

Ne-am uitat apoi la cei care, din păcate, pierd bătălia cu boala aceasta. Dacă dovezile medicale ne spun că până la 70% dintre pacienţii oncologici au nevoie la un moment dat de îngrijiri paliative în evoluţia bolii lor, realizăm că, în ţara noastră, raportat la stadiile avansate de boală, s-ar putea ca această nevoie să fie mult mai mare. 


S-au găsit, se identifică şi liniile de finanţare şi un lucru foarte important este că pornim această acțiune la nivel naţional şi cred că trebuie să facem un apel şi la administraţiile locale care au spitale în subordine, să vedem acele secţii care nu au activitate în mod particular şi să vedem cum pot fi ele convertite pentru a-i susţine pe pacienţii în nevoi. 

Nu în ultimul rând, dorim să oferim servicii de calitate şi asta înseamnă ca pacienţii să ştie exact ce primesc acolo unde se duc. 

Trebuie să vedem exact cum putem să îi oferim fiecărui pacient ce se poate mai potrivit. Deci, atunci când ajunge într-un centru să ştie exact ce primeşte, nu să să fie doar o poveste frumoasă”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila. „Nu voi vota un guvern cu această atitudine față de pacienții bolnavi de cancer”

Profesorul Achimaș-Cadariu propune conversia centrelor medicale mici în centre de triaj, recuperare și paliație

Ultimele Stiri
abonare newsletter