Sănătate

Organele a patru pacienți au salvat 18 vieți. Maraton contracronometru pentru salvarea de vieți

Echipele medicale din Iași, Târgu Mureș, Cluj și Oradea au prelevat, în mai puțin de 72 de ore, organe și țesut de la patru donatori, salvând viețile a 18 pacienți.

Echipele medicale din Iași, Târgu Mureș, Cluj și Oradea au prelevat, în mai puțin de 72 de ore, organe și țesut de la patru donatori. FOTO: Facebook/ Agenția Națională de Transplant Echipele medicale din Iași, Târgu Mureș, Cluj și Oradea au prelevat, în mai puțin de 72 de ore, organe și țesut de la patru donatori. FOTO: Facebook/ Agenția Națională de Transplant

 

 


Agenţia Naţională de Transplant a anunţat, luni seară, că s-au realizat prelevări de organe de la patru pacienţi, în mai puţin de 72 de ore. Operaţiile au avut loc la Iaşi, Târgu Mureş, Cluj şi Oradea, iar 18 oameni au primit o nouă şansă prin transplant de organe şi cornee. De asemenea, foarte mulţi alţi pacienţi au primit ţesuturi.

 


„Iași, Tg. Mureș, Cluj și Oradea. Patru donatori de organe și țesuturi în mai puţin de 72 de ore: 18 oameni aflați în suferință au primit o nouă şansă prin transplant de organe şi cornee, iar un număr şi mai mare de pacienţi vor avea o viață mult mai bună prin transplant de ţesuturi osteotendinoase. (…) Mulțumim din inimă, cu profund respect și recunoștință, acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, transformând durerea și suferința lor într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant.

Un weekend de foc pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi.  O cursă contracronometru pentru viață,  în care solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, tăria de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv  fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Toți sunt eroii  care au alergat între moarte și viață și au făcut ca suferinţa să se transforme în  speranţă!”, a transmis Agenția Naţională de Transplant, într-o postare pe Facebook.


Patru prelevări în patru orașe diferite

„Maratonul pentru viață” a început vineri și a luat sfârșit abia în zorii zilei de luni, după patru prelevări în patru orașe diferite, în urma cărora 12 pacienți au beneficiat de transplanturi.

„Începând de vineri și până în zorii zilei de luni au fost nu mai puțin de 4 prelevări de organe și țesuturi în 4 orașe diferite, în urma cărora 12 pacienți au beneficiat de o interventie de transplant organ, 6 pacienți de transplant cornee, iar mulți alți pacienți din toată țara vor beneficia de transplant osteotendinos.


Intervențiile de prelevare s-au realizat la Spitalul Clinic De Copii Sf Maria Iasi, Spitalul Clinic Județean De Urgență Tg Mures, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor Oradea, necesitând un efort extraordinar din partea echipelor de coordonare și prelevare. A fost nevoie de transport aerian în condiții de urgență, acesta fiind asigurat de SMURD , Inspectoratul General de Aviație al MAI, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, alături de Serviciile de Ambulanță”, a mai arătat Agenția Naţională de Transplant. 

Șase pacienți au beneficiat de transplant renal, la Cluj

Ca urmare a eforturilor medicilor, șase pacienți au beneficiat de transplant renal la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, alți patru pacienți au fost transplantați la Centrul de Transplant Renal Fundeni și alți trei pacienți au beneficiat de transplant de ficat. 


„Astfel, datorită acestui efort colectiv, 6 pacienți au fost transplantați renal la ICUTR Cluj Napoca și alți 2 pacienți la Centrul de Transplant Renal Fundeni,  3 pacienți au beneficiat de o intervenție salvatoare de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni și o pacientă a fost transplantată hepatic în Republica Moldova. Intervențiile de transplant cornee se realizează la Spitalul  Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.  Prelevarea țesuturilor osteotendinoase a fost realizată de echipa Clinicii de Ortopedie a SCJU Tg. Mureș  și trimise la  Banca de Țesut Spitalul Clinic Colentina” a transmis Agenția Naţională de Transplant.

CITEȘTE ȘI:

Doi adolescenți, salvați de medicii din Cluj prin transplant! Au primit rinichii unui copil de 4 ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter