Sănătate

Model 3D. Spitalul Regional din Cluj va avea un turn de urgențe pandemice! Costurile, majorate: „Cea mai mare clădire după Casa Poporului” VIDEO

Modelul 3D arhitectural al Spitalului Regional de Urgență a fost prezentat la UMF Cluj. Costurile pentru construcție au fost majorate de la 540 mil. euro la aproape 688 mil. euro.

Model 3D al Spitalului Regional de Urgență Cluj / Foto: monitorulcj.ro Model 3D al Spitalului Regional de Urgență Cluj / Foto: monitorulcj.ro

 


Reprezentanții Ministerului Sănătății au prezentat vineri, 23 iunie, la UMF „Iuliu Hațieganu”, modelul 3D arhitectural al viitorului Spital Regional de Urgență Cluj.


Cristina Gafton, director la Departamentul de Monitorizare Implementare Proiecte Spitale al Ministerului Sănătății, a susținut că Spitalul Regional de Urgență din Cluj va fi a doua cea mai mare clădire din România, după Casa Poporului. Proiectul prevede o suprafață totală construită de 176.638 mp și va avea 1400 de locuri de parcare, dintre care 943 exterioare și 457 subterane.

De asemenea, spitalul va avea o capacitate totală de 849 de paturi.


Modelul 3D arhitectural al Spitalului Regional de Urgență, prezentat de autorități la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj / Foto: monitorulcj.ro

Clădirea principală a Spitalului Regional de Urgență Cluj va avea 8 niveluri: subsol, parter, 5 etaje și etaj parțial compus din psații tehnice și heliport. Subsolul, parterul și etajul 1 sunt dezvoltate pe întreaga amprentă a clădirii, iar de la etajul 2 până la etajul 5 este prevăzută delimitarea a 3 turnuri de spitalizare.

Clinicile prevăzute în ambulatoriu sunt următoarele:


  • Clinică pre-internare
  • Clinică medicală
  • Clinică de medicina muncii
  • Clinică de neurologie 
  • Clinică de terapie a durerii
  • Clinică de chirurgie
  • Clinică de ortopedie
  • Clinică de oftalmologie
  • Clinica ORL/de otorinolaringologie
  • Clinica Mama și Copilul
  • Clinica de flebologie

Spitalul Regional de Urgență va înlocui rolurile și va prelua responsabilitatea pentru toți pacienții acuți și de urgență ai Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu excepția a două departamente de obstetrică/ginecologie, care vor fi menținute în locația lor actuală. Autoritățile menționează că clădirea în care funcționează aceste departamente a fost renovată recent printr-un proiect al Băncii Mondiale.

La Spitalul Regional de Urgență vor fi transferate de la alte spitale un număr de paturi ce va fi stabilit de Ministerul Sănătății, împreună cu autoritățile și spitalele din regiunea Nord-Vest: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, Servicii de chirurgie toracică de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, servicii de cardiologie și chirurgie cardiovasculară de la Institutul Inimii.


Forța de muncă estimată este de circa 3.100 de angajați.

Compartiment de Mari Arși

Spitalul Regional de Urgență va funcționa după un model de operare bazat pe centre clinice și va avea 743 de peturi pentru îngirjiri acute în regim de internare, 106 paturi pentru îngrijiri critice (inclusiv terapie internsivă, terapie intensivă de urgență și terapie intersivă de urgență și îngrijiri a arșilor).


Modelul de funcționare a Spitalului Regional de Urgență, care va avea și un compartiment de Mari Arși, este următorul:

Modelul de funcționare a spitalului / Foto: monitorulcj.ro

Turn de urgență pandemică

De asemenea, autoritățile au învățat câteva ceva în urma pandemiei de COVID-19. În cadrul proiectului, pentru urgențe în pandemie, a fost identificată o strategie de răspuns la solicitări prin asigurarea posibilității de separare a unei părți a spitalului.

Astfel, Spitalul va avea un turn de urgență „pandemică”, în care vor fi posibile:

  • creșterea capacității secțiilor subintensive
  • diferențierea fluxurilor de circulație ale diverșilor utilizatori
  • asigurarea unor facilități adecvate pentru personal
  • identificarea domeniilor de spijinire a personalului în coordonarea activităților

În caz de pandemie, acest turn de urgență va asigura un total de 247 de paturi pe cele 4 etaje de spitalizare. Dacă ele nu vor fi de ajuns, capacitatea este adaptabilă, de la 164 de paturi în varianta cu 1 pacient în salon, până la 328 de paturi, în varianta internării a 2 pacienți în fiecare salon.

Turn de urgențe - gestionare în caz de pandemie

Totodată, 14 paturi ATI din etajul 1 sunt incluse în scenariul de separare în caz de pandemie. 

Tot ca răspuns la situații de urgență, dar non-pendemice, există și un scenariu care implică creșterea numărului de paturi în camerele de spitalizare cu un singur pat, planificate în prezent. Această opțiune oferă o capacitate suplimentară de aproximativ 210 paturi , prevăzute cu facilitățile necesare.

Răspuns la situații de urgență 

Costurile pentru construcția spitalului, majorate

Valoarea totală a investiției (cu TVA) va fi de 688 milioane de euro (687,951,991.04 euro), majorată  de la 540 de milioane de euro. „Am pornit de la 540 și am ajuns la suma aceasta. Este o creștere conform indicilor de creștere a costurilor din construcții, a inflației și sunt unele îmbunătățiri aduse față de studiul de fezabilitate”, a declarat Cristina Gafton.

Durata contractului va fi de patru ani. Așadar, spitalul va fi finalizat și funcțional în 2027. 

Autoritățile estimează că pe internare continuă vor fi 45.000 de cazuri pe an, la urgențe 100.000 de pacienți pe an, iar în serviciile ambulatorii cam 260.000/an.

Cheltuielile de operaționalizare estimate în primul an sunt de circa 81 milioane de euro, iar bugetul disponibil estimat (de la Spitalul Clinic Județean de Urgență și celelalte servicii care vor fi preluate) este de circa 91 de milioane de euro. Noul model de finanțare va include: actualizarea tarifelor, cazuri mai complexe, alocare financiară a serviciilor ambulatorii și altele.

Spitalul Regional de Urgență, prezentat la UMF Cluj / Foto: monitorulcj.ro

„Pacientul, pus în centrul sistemului”

Vlad Mixich, expertul în politici de sănătate, care face parte din echipa de consultanţi ai Băncii Europene de Investiţii (BEI), a fost și el prezent la evenimentul organizat de MS la Cluj:

El a menționat câteva lucruri care sunt „mai aproape de pielea pacienților”:

„Acest spital este un spital în care sunt saloane doar cu două paturi, toate saloanele au toalete integrate și este primul design de instituție spitalicească din România în care acel slogan foarte frecvent menționat, în foarte multe evenimente, și anume «pacientul, pus în centrul sistemului» devine realitate de facto, atât prin organizarea ergonomică a spitalului, cât și organizarea arhitecturală și operațională. În următorii ani, acest efort necesar operaționalizării spitalului trebuie să primească mai multă atenție și colaborarea echipei de proiect cu echipele medicale din Cluj care vor lucra în acest spital. Este esențială. Acest spital este organizat pe centre multidisciplinare. Asta înseamnă că fiecare dintre acest centru va fi un centru de profit. Organizarea și operaționalizarea spitalului va urmări, așadar, un model mai degrabă de guvernanță corporativă decât ceea ce cunoaștem în prezent. Acest lucru oferă și o flexibilizare mare a destinației paturilor, iar din perspectiva sistemului de ansamblu, toate documentele strategice atât la nivel european, cât și la MS, menționează clar că acest spital este unul terțiar, de politraumă, de urgență, în care unul dintre obiectivele și indicatorii principali de atenție este reducerea consistentă a duratei medii de spitalizare. Evident, și complexitatea cazurilor va crește mai mult decât e în prezent. 

Este foarte important că personalului medical îi va fi oferită șansa de a nu mai fi pus în situații care știu că există în prezent în care paturi de terapie intensivă intensivă sunt ținute ocupate cu pacienți care sunt într-o situație foarte dificilă, dar nu ar trebui să fie acolo, ci ar trebui transferați în alte facilități de îngrijiri pe termen lung sau paliative”, a spus Vlad Mixich.

Model arhitectural 3D - Spitalul Regional de Urgență Cluj / Foto: monitorulcj.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce se mai aude de Spitalul Regional Cluj? Începerea construcției, tot mai aproape

Institutul de Transplant Renal din Cluj: „Se fac eforturi susținute pentru siguranța pacientului”. Activitatea ICUTR se desfășoară într-un pod

Ultimele Stiri
abonare newsletter