Sănătate

Ce se mai aude de Spitalul Regional Cluj? Începerea construcției, tot mai aproape

Demararea lucrărilor de execuție la Spitalul Regional de Urgență Cluj se apropie cu pași repezi. Pentru a rezolva problemele care ar putea afecta începerea programului, a avut loc o ședință la Prefectura Clujului.

Proiect Spital Regional de Urgență Cluj/ Foto: spitalregionalcluj.ro Proiect Spital Regional de Urgență Cluj/ Foto: spitalregionalcluj.ro

 

 


Potrivit celor mai optimiste scenarii, construcția spitalului ar începe în 2023, cu o durată efectivă de execuție de patru ani de zile. În 2027, noul spital ar trebui să devină operațional.

 


Pentru a nu afecta calendarul proiectului, la Prefectura Cluj a avut loc o ședință cu toți actorii implicați în implementarea acestui proiect.

La ședință au fost prezenți Marius Mînzat, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, alături de Dan Tarcea, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca și Bogdan Privariu, primar al comunei Florești, în calitate de reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale, pe a căror rază urmează să se edifice proiectul, împreună cu Directorul General Executiv Companiei de Apă Someș S.A., Călin Neamțu și cu director dr. Mihai Moisescu-Goia, Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj s-au reunit sub conducerea prefectului Irina Munteanu pentru a analiza stadiul proiectului.


În sistem videoconferință au participat reprezentanții Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate prin Adrian George Popa în calitate de președinte al agenției și a doamnei director Cristina Agafton, director de implementare al Spitalelor Regionale de Urgență din țară.

„Discuțiile s-au axat pe soluționarea a două probleme apărute în implementarea acestui obiectiv de mare amploare și care ar putea periclita calendarul lucrărilor în sensul emiterii unui acord pentru acordarea dreptului de servitute care să permită finanțarea și executarea unor lucrări de extindere al conductei de transport a apei pluviale din zona Spitalului Regional Cluj, cât și identificarea unor locații la o distanță mai mică pentru transportul reziduurilor rezultate în urma excavării pentru executarea contracției Spitalului Regional Cluj”, a transmis Prefectura Cluj.


Ce soluții s-au găsit?

În urma consultărilor, cei prezenți au găsit cele mai bune soluții la problemele semnalate de către Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate:

  • Consiliul Județean Cluj este deschis să sprijine echipa de implementare pentru acordarea dreptului de servitute prin emiterea unei Hotărâri de Consiliu Județean Cluj în condițiile cerute de Compania de Apă Someș S.A
  • Instituția Prefectului - Județul Cluj va comunica cu primarii din proximitatea locației viitoarei construcții pentru a identifica zone apropiate pentru transportul reziduurilor rezultate în urma excavării pentru executarea contracției Spitalului Regional Cluj, astfel reducând costurile de transport al acestora

Termene peste termene

În august 2022, Rafila afirma că proiectul tehnic pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj ar trebui finalizat până în primăvara anului 2023.


Tot atunci, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a menţionat că s-a întâlnit cu reprezentanții firmelor care se ocupă de proiectarea spitalelor regionale de la Cluj și Iași și aceștia au promis că vor finaliza proiectele până în primăvara anului viitor.

„Celelalte două spitale, stadiul lor, se află în proces de proiectare, proiectarea a fost acordată unor companii cu care eu deja m-am întâlnit şi care au promis că până la începutul anului viitor, probabil în primăvară, aceste proiecte vor fi finalizate. La Craiova sperăm să putem să începem proiectarea, să finalizăm procedura de alegere a proiectantului în această toamnă, să nu existe decalaj mare între cele trei obiective de investiţii”, a afirmat Rafila în august 2022.

Spitalul Regional de Urgență Cluj gata în 2027?

Ministerul Sănătății a desemnat, anul trecut, câștigătorul licitației pentru contractul privind proiectarea Spitalului Regional din Florești. Valoarea contractului de proiectare este de 17 milioane de euro, iar termenul de finalizare a proiectului tehnic de execuţie (PT) este de 12 luni. Contractul de proiectare a fost câștigat de asocierea 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata S.P.A., ATI Project, ADURO Impex.

Construcția trebuie finalizată până în anul 2027. Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă propuse (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primăria Florești a eliberat autorizația de construire pentru Spitalul Regional Cluj. Pivariu: Urmează lansarea licitației pentru execuție

Proiectul tehnic pentru Spitalul Regional Cluj, în fază avansată de realizare. Urmează licitația pentru lucrările de execuție

abonare newsletter