Sănătate

Îngrijorător! Aproape 100.000 de cazuri de infecții respiratorii într-o singură săptămână

Peste 95.000 de cazuri de infecții respiratorii au fost raportate la nivel național în perioada 5-11 decembrie, potrivit ultimelor date publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. România se confruntă cu o creștere severă a virozelor și infecțiilor respiratorii acute, precum gripa clinică și pneumonia.

Aproape 100.000 de cazuri de infecții respiratorii în decurs de o săptămână/ foto: pixabay.com Aproape 100.000 de cazuri de infecții respiratorii în decurs de o săptămână/ foto: pixabay.com

 

 


Numărul infecțiilor respiratorii la nivel național își păstrează ritmul ascendent. Și numărul cazurilor de gripă crește constant de la o săptămână la alta.

 


Evoluția infecțiilor respiratorii înregistrează o creștere semnificativă, potrivit datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

„La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 95.083, comparativ cu 69.699 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (numărul scăzut posibil datorat subraportărilor din perioada zilelor libere naționale) și cu 45.699 cazuri înregistrate în S 49/2021”, potrivit datelor publicate de autoritățile medicale


CITEȘTE ȘI:

Avertismentul unui medic: Ne așteptăm la o explozie de cazuri de gripă, un sezon greu

De asemenea, la nivel național au fost raportate 1002 cazuri de gripă clinică comparativ cu 822 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 56 cazuri înregistrate în S 49/2021.


În plus, au fost raportate 14 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 9 mai multe față de săptămâna precedentă și față de aceeași perioadă a sezonului precedent. 

Crește numărul cazurilor de gripă

În săptămâna 05.12.2022 – 11.12.2022 au fost raportate 17 cazuri confirmate de gripă (1 cu virus AH3, 5 cu virus AH1 și 11 cu virus gripal A nesubtipat).


Județul Cluj a raportat un total de 11 cazuri de gripă, din care 10 cazuri gripa A nesubtipa-te/in curs de subtipare și 1 caz de gripa A, subtip H3.

De la începutul sezonului au fost raportate 51 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul:

· 29 cazuri cu virus gripal A nesubtipat 

· 10 cazuri cu virus gripal AH3 

· 11 cazuri cu virus gripal AH1 

· 1 caz cu virus gripal B

Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal. 

Până la data de 11.12.2022 au fost vaccinate antigripal 1.365.337 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, informează CNSCBT.

Un sezon gripal greu

Recent, Asociația Medicilor de Familie avertiza în privința unui sezon gripal îngrijorător și cu un debut mai rapid în acest an.

Iar aceasta întrucât instalarea frigului ar putea aduce o explozie de cazuri de gripă. În alte state sezonul gripal a debutat deja, mult mai devreme decât în anii anteriori.

„Am văzut raportările Institutului Naţional de Sănătate Publică - există raportate cazuri de gripă clinică. (...).

Deocamdată nu sunt cazuri, însă ne aşteptăm la o explozie de cazuri imediat ce timpul se răceşte, pentru că am urmărit ce s-a întâmplat în Emisfera Sudică. (...) În momentul în care vrem să ştim cum va arăta sezonul gripal ne uităm pe statisticile publicate de ţările din emisfera sudică”, a semnalat Sandra Alexiu, Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Spre deosebire de anii anteriori, în România vaccinarea antigripală a debutat deja pe grupele de risc. 

CITEȘTE ȘI:

Creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii. Clujul raportează primele cazuri de gripă

Avertismentul unui medic: Ne așteptăm la o explozie de cazuri de gripă, un sezon greu

abonare newsletter