Sănătate

Creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii. Clujul raportează primele cazuri de gripă

Numărul infecțiilor respiratorii la nivel național crește de la o săptămână la alta, iar Clujul nu reprezintă o excepție. În plus, cazurile de gripă s-au dublat în ultima perioadă: dacă la sfârșitul lunii trecute autoritățile în domeniu raportau 15 cazuri, ultimele date publicate arată o majorare substanțială a infecțiilor gripale, peste 30 de cazuri pe țară.

Crește numărul cazurilor de gripă/ Foto: pixabay.com Crește numărul cazurilor de gripă/ Foto: pixabay.com

 

 


Primele cazuri de gripă în județul Cluj erau raportate deja la sfârșitul lunii noiembrie. Medicii avertizau recent că sezonul gripal ar putea debuta în forță, cu o multitudine de cazuri odată ce vremea se va răci.

 


Potrivit datelor centralizate la nivelul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) înregistrează un ritm îngrijorător.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 69.699.


Au fost raportate la nivel național 822 cazuri de gripă clinică comparativ cu 641 înregistrate în săptămâna precedentă și cu 204 cazuri înregistrate în S 48/2021.

De asemenea, în săptămâna 28.11.2022 – 04.12.2022 au fost raportate 12 cazuri confirmate de gripă (2 cu virus AH3, 2 cu virus AH1, 7 cu virus gripal A nesubtipat și 1 cu virus gripal B).


De la începutul sezonului au fost raportate 34 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul:

  •  18 cazuri cu virus gripal A nesubtipat
  •  9 cazuri cu virus gripal AH3
  •  6 cazuri cu virus gripal AH1
  • 1 caz cu virus gripal B

Din totalul de cazuri raportat, Clujul numără 7 cazuri de gripă. Dacă în săptămâna 14-20 nov. 2022, în județ figurau doar 3 cazuri gripale, în săptămâna 28.11.2022-04.12.2022 au fost deja înregistrate 7 cazuri gripale (din care 6 cazuri de gripă A nesubtipate/în curs de subtipare și 1 caz de gripă A, subtip H3).


Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal, informează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Până la data de 04.12.2022 au fost vaccinate antigripal 1.342.308 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Un sezon gripal greu

Recent, Asociația Medicilor de Familie avertiza în privința unui sezon gripal îngrijorător și cu un debut mai rapid în acest an.

Iar aceasta întrucât instalarea frigului ar putea aduce o explozie de cazuri de gripă. În alte state sezonul gripal a debutat deja, mult mai devreme decât în anii anteriori.

„Am văzut raportările Institutului Naţional de Sănătate Publică - există raportate cazuri de gripă clinică. (...).

Deocamdată nu sunt cazuri, însă ne aşteptăm la o explozie de cazuri imediat ce timpul se răceşte, pentru că am urmărit ce s-a întâmplat în Emisfera Sudică. (...) În momentul în care vrem să ştim cum va arăta sezonul gripal ne uităm pe statisticile publicate de ţările din emisfera sudică”, a semnalat Sandra Alexiu, Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Spre deosebire de anii anteriori, în România vaccinarea antigripală a debutat deja pe grupele de risc. 

CITEȘTE ȘI:

Crește alarmant numărul de infecții respiratorii. Clujul înregistrează primele cazuri de gripă

Avertismentul unui medic: Ne așteptăm la o explozie de cazuri de gripă, un sezon greu

Ultimele Stiri
abonare newsletter