Politică

Legea asistenţei sociale ajunge la Camera Deputaţilor

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/02_ziua/05-senat.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Nici reprezentanţii Puterii, nici cei ai Opoziţiei nu s-au mobilizat, astfel că legea va fi adoptată tacit (fără dezbatere) în Senat.

Cum Opoziţia a declarat că nu îşi doreşte adoptarea legii, este de aşteptat să fie boicotată şi la Cameră.

 


Legea asistenţei sociale va fi adoptată tacit la Senat, după ce şedinţa de luni a camerei superioare a Parlamentului a fost suspendată din lipsă de cvorum, pentru că reprezentaţii Puterii au decis să părăsească sala.

Termenul până la care legea asistenţei sociale ar fi putut fi dezbătută este 3 noiembrie, însă nici reprezentanţii Puterii, nici cei ai Opoziţiei nu s-au mobilizat, în ultimele săptămâni pentru a ajunge la un un acord, în ciuda solicitărilor preşedintelui Traian Băsescu. Legea asistenţei sociale va ajunge la Camera Deputaţilor, care este şi Cameră decizională.


Cum Opoziţia a declarat de la început că nu îşi doreşte adoptarea unei legi care înseamnă o „crimă socială”, unii deputaţi clujeni PDL se aşteaptă ca şi la Cameră să fie boicotată, mai ales în comisiile de specialitate. Astfel că proiectul ar putea ajunge pe masa guvernanţilor, asumarea răspunderii fiind una din variantele luate în calcul de reprezentanţii Puterii. De altfel, preşedintele Traian Basescu a declarat recent că legile privind reforma sănătăţii, asistenţa socială şi numirile de judecători la ICCJ vor fi adoptate prin asumarea răspunderii, pentru că „s-a dovedit că nu pot fi trecute” prin Parlament.

Puterea a preferat „varianta tacită”


Plenul Senatului a decis, în şedinţa de luni la propunerea senatorilor Puterii, ca proiectul legii privind asistenţa socială să fie trecut ultimul punct al ordinii de zi a şedinţei, astfel încât documentul să nu intre în dezbatere, ci să fie adoptat tacit. Senatorii din Opoziţie au propus însă ca proiectul să fie supus la vot înaintea altor acte, tocmai pentru a nu se ajunge la adoptarea tacită. În cele din urmă, şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum, pentru că majoritatea senatorilor PDL au părăsit sala.

„Asumarea răspunderii trebuie luată în calcul”


Reprezentanţii celor două partide aflate la Putere - PDL şi UDMR - consideră că asumarea răspunderii pe proiectul legii asistenţei sociale este o variantă care trebuie luată în calcul, mai ales pentru că se aşteaptă la alte „boicoturi” ale Opoziţiei şi la Camera Deputaţilor. În opinia acestora, lucrurile nu mai trebuie tergiversate pentru că o asemenea lege este importantă şi pentru alcătuirea bugetului.

„Opoziţia marşează mai mult pe boicot şi nu putem sta pasivi, astfel încât ceea ce s-a întâmplat la Senat să se întâmple şi la Camera Deputaţilor, de aceea cred că o soluţie este cea a adoptării prin asumarea răspunderii. În opinia mea este posibil ca şi la Camera Deputaţilor cei din Opoziţie să continue boicotul, mă refer aici mai ales la comisiile de specialitate. Pe de altă parte, atitudinea celor de la Putere, din şedinţa Senatului de luni poate fi legată de motivul potrivit căruia nu îşi mai doreau ca lucrurile să fie tergiversate”, a declarat pentru Monitorul de Cluj deputatul PDL Petru Călian.


Deputatul Adrian Gurzău consideră că legea asistenţei sociale trebuie să treacă prin Parlament, dar varianta asumării răspunderii trebuie, de asemenea, luată în calcul. „Vom face tot posibilul pentru ca acest proiect să fie adoptat, însă dacă lucrurile se vor tergiversa, se poate ajunge la asumarea răspunderii. Lumea trebuie să înţeleagă faptul că această lege este foarte importantă, aşa cum am mai explicat în mai multe rânduri”, a declarat deputatul clujean pentru Monitorul de Cluj.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, susţine că legea trebuie să treacă prin Parlament, însă nu exclude, nici el varianta asumării răpunderii. „Legea trebuie să treacă prin Parlament, eu sper să nu se ajungă la asumarea răspunderii. Cred că intenţia celor de la Putere a fost ca lucrurile să se finalizeze cât mai repede, oricum ar fi fost adoptată tacit, pentru că termenul era 3 noiembrie. Colegii din Opoziţie au spus tot timpul că se vor opune, dar cred că va putea fi adoptată pentru că este totuşi o lege cadru”, a declarat şi liderul UDMR Cluj pentru Monitorul de Cluj.

abonare newsletter