Politică

Mandatele primarilor, prelungite până în noiembrie. Premieră la alegerile locale! Emil Boc a glumit despre expirarea mandatului său

Un proiect de lege privind prelungirea mandatelor aleşilor locali a fost depus, joi, la Parlamentul României.

Mandatele primarilor, prelungite până în noiembrie. Premieră la alegerile locale! Emil Boc a glumit despre expirarea mandatului său Mandatele primarilor, prelungite până în noiembrie. Premieră la alegerile locale! Emil Boc a glumit despre expirarea mandatului său

Un proiect de lege inițiat de președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, președintele Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), Călin Popescu Tăriceanu și liderul deputaților Partidului Național Liberal (PNL), Florin Roman, a fost depus, joi, la Parlamentul României.

Respectivul proiect de lege prevede ca mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene să fie prelungite până în data de 1 noiembrie 2020.


Premieră: După trei decenii, Parlamentul decide pentru prima oară când va fi organizat scrutinul

Prin urmare, alegerile locale vor putea fi organizate cel mai târziu în luna octombrie. De asemenea, proiectul prevede că data alegerilor va fi stabilită prin lege organică, Parlamentul fiind cel care va decide când va fi organizat scrutinul, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării. Interesant este că, până acum, în ultimii 30 de ani, data alegerilor era stabilită de Guvern, prin Hotărâre.

Guvernul va stabili însă, la propunerea Autorității Electorale Permanente (AEP), „calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale”. Legea reduce termenele pentru depunerea candidaturilor și numărul minim al susținătorilor pentru depunerea candidaturilor, care este redus la jumătate. Listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic.


CITEȘTE ȘI:

Condamnat penal, candidat la primărie în Cluj: „Onestitatea, dedicarea, trăsături comune!”
 

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban a declarat că sfârșitul lunii septembrie, începutul luniii octombrie este considerată „o perioadă potrivită” pentru organizarea alegerilor locale. Prim-ministrul a motivat că a avut în vedere ca alegerile să fie după perioada concediilor și înainte de o eventuală reizbucnire a epidemiei de coronavirus, menționând ca posibile date 27 septembrie sau 4 octombrie.


Emil Boc: „Voi veni și voi pleca repede acasă, ca funcționarii publici. Glumesc!”

Întrucât alegerile locale nu vor putea fi organizate la data inițială, mandatele actualilor aleși locali au fost deja prelungite printr-o Ordonanță de urgență. Mandatul primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc, expiră în mai puțin de două săptămâni, în 24 iunie. Cu toate acestea, edilul declară că nu este îngrijorat, dar s-a pregătit și pentru scenariul puțin probabil în care partidele politice nu s-ar înțelege asupra unui proiect de lege pentru prelungirea mandatelor.

„Vă bucurați, ziceți na, acum, domn primar, ce faci astăzi, că nu mai ai mandat! Sunt sigur că, până în 24 iunie, mai au domnii parlamentari timp să adopte o lege și să prelungească mandatele. Noi suntem deja în prelungire, nu mai pot fi organizate alegerile în 24 iunie. Dacă nu va fi în Monitorul Oficial în 24 iunie o lege care să prelungească mandatele, primarul va veni în continuare la serviciu, așa zice legea. Primarul își continuă mandatul până când viitorul primar își depune jurământul”, a precizat Boc, într-o intervenție telefonică la o emisiune radio.


CITEȘTE ȘI:

Bob versus Boc. Actorul Bogdan Bob Rădulescu vrea să devină primar
 

„Voi delega cu câteva zile înainte, dacă văd că nu este lege, cele mai importante atribuții care pot fi delegate, să nu se blocheze complet Primăria, la anumiți directori, funcționari publici și la secretarul Municipiului, ce voi putea. Voi fi și eu funcționar public, voi veni, voi pleca repede acasă, ca funcționarii publici. Glumesc acum, că am umor. Dar, nu aș mai putea semna nimic, pentru că ar putea fi atacat în instanță. Eu zic că nu se va ajunge acolo, este un scenariu puțin probabil. Toate partidele au primari, ce interes au unii să nu aibă o lege?”, a mai spus edilul.


CITEȘTE ȘI:

Candidat-surpriză la Beliș! Actorul Claudiu Bleonț vrea să devină primarul comunei
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter