monitorulcj.ro Menu
Politică

Condamnat penal, candidat la primărie în Cluj: „Onestitatea, dedicarea, trăsături comune!”

Începând de miercuri, 19 februarie 2020, organizația PRO România Cluj are candidați la primăriile din mai multe comune clujene.

Condamnat penal, candidat Pro România într-o comună clujeană: „Onestitatea, dedicarea, trăsături comune”

Paul Sever Groza – Așchileu, Ilea Ardelean – Râșca, Amalia Dinu – Ciurila, Paul Toșa – Mănăstireni, Horațiu Vasile Boncea – Bonțida, Marin Lucaciu – Suatu, Veronica Dana Apetean – Căianu, Răducu Buliga – Negreni și Petru Toadere– Călățele sunt candidații Pro România care vor intra în cursă la alegerile locale din acest an.

Dintre aceștia, ultimul, Petru Toadere, a fost condamnat deja de două ori pentru fapte de corupție, în 2012 și 2013, executând pedepsele în regim de detenție. Potrivit deciziei Curții de Apel Cluj, a fost contopită o pedeapsă de 3 ani de închisoare aplicată prin sentința penală nr.62/10.02.2011 a Tribunalului Cluj, cu pedepsele de 4 ani de închisoare și 9 luni de închisoare aplicate inculpatului, acesta având să execute ulterior pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, cu privare de libertate.


Procurorii DNA l-au reținut pe Toadere în decembrie 2009, acuzându-l că a pretins 10.000 de euro de la doi oameni de afaceri pentru a le facilita obținerea avizelor necesare deschiderii unei mine de granit, pe raza comunei Călățele. Apoi, în decembrie, Toadere a primit 5.000 de euro, în cadrul unui flagrant „regizat” de procurorii DNA Cluj. Primarul a reușit să fugă, dar s-a predat după doua zile, fiind reținut pentru 29 de zile, sub acuzația de trafic de influență.

De selectarea candidaților din zona Huedin s-a ocupat Remus Lăpușan, fost președinte PSD Cluj, actual membru în PRO România. „Am avut mai multe opțiuni de candidați în comună, dar am întrebat oamenii și îl iubesc pe Petru Toadere și pe el îl vor. Și eu m-am mirat, dar asta e situația”, a comentat decizia Remus Lăpușan, potrivit clujust.ro.


În luna ianuarie, PRO România Cluj a mai validat următorii candidați: Mircea Irimie – Turda, Cozmin Sașa – Câmpia Turzii, Vasile Revnic – Dej, Márton Horváth – Mociu, Ionuț Aldea – Aluniș; Ileana Ghiran – Unguraș, Vasile Grec – Băișoara, Virgil Sașa – Tritenii de Jos, Ioan Mihai Sükösd – Mihai Viteazu, Radu Fărcaș – Florești, Ștefan Cristian Miron – Gilău și Adrian Morariu – Poieni.

„Cu câteva luni înaintea alegerilor locale, PRO România Cluj a reușit să valideze deja în cadrul structurilor sale interne o bună parte dintre candidații care vor prezenta oferta electorală a partidului în prima sa confruntare de acest tip. Onestitatea, dedicarea, profesionalismul, aplecarea spre problemele celor din jur și deschiderea spre dialog social sunt trăsăturile comune ale acestora”, se arată într-un comunicat remis de Pro România Cluj.