Politică

Boc: Vom solicita UE realocarea de fonduri europene de la unele programe unde nu s-au cheltuit banii

<p />Premierul Emil Boc a declarat astăzi că România va solicita Uniunii Europene realocarea fondurilor de la programe unde nu au fost cheltuiţi banii către programe unde resursele financiare au fost epuizate şi mai există solicitări de finanţare.

Boc a declarat că ministrul Afacerilor Europene are mandat ca, până la începutul lunii noiembrie, “să facă analize sectoriale cu ministerele pentru realocare de sume pe fonduri europene, pentru a trimite în noiembrie (o solicitare - n.r.) la Uniunea Europeană”.   “Cam trei, şase luni de zile durează răspunsul de la Uniunea Europeană pentru reevaluarea unor cheltuieli pe fonduri europene. Vrem să extindem bani europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor tocmai pentru a da IMM-urilor mai mult de lucru, iar oamenii să plătească mai puţin la factură (de căldură - n.r.). Deci, avem câteva priorităţi în realocarea acestor fonduri europene. Până la sfârşitul anului 2011 este posibil în raporturile cu UE să facem realocări de la unele programe care nu au cheltuit banii către unele mai solicitate”, a declarat Boc, citat de Mediafax.

Noul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, are la dispoziţie doi ani pentru atragerea a 16,6 miliarde de euro reprezentând fonduri europene, după ce în patru ani de la aderare plăţile făcute din bani UE nu trec de 2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă doar 13,5% din suma alocată.


România beneficiază de fonduri structurale în cuantum de 19.213.036.712 euro (81.665.012.544 miliarde de lei) care pot fi accesate prin mai multe programele operaţionale. Plăţile către beneficiari din contribuţie UE pentru totalul programelor operaţionale reprezintă 13,5% în raport cu alocarea totală de la UE în perioada 2007 - 2013.

 


 

abonare newsletter