Politică

Eckstein nu mai este consilierul lui Băsescu

<p>Diferenţele de opinie între Peter Eckstein Kovacs şi Traian Băsescu, privind proiectul Roşia Montană au dus la demisii.</p>

 

Consilierul prezidenţial pe probleme ale minorităţilor, Peter Eckstein Kovacs a demisionat ieri din funcţie din cauza incompatibilităţii acesteia cu opiniile sale privind proiectul de la Roşia Montană.


Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a semnat, în urmă cu două săptămâni, o petiţie pentru a susţine asociaţia Transilvania Verde în demersul ei de a obţine de la Ministerul Culturii retragerea certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic, de la Roşia Montană. Prin gestul său, Eckstein Kovacs s-a împotrivit preşedintelui Traian Băsescu care a declarat de curând că proiectul de la Roşia Montană trebuie să înceapă, amintind că statul are nevoie de aur pentru rezervele BNR, care vor ajunge la 200 de tone.

Motivele lui Eckstein


Peter Eckstein Kovacs a explicat pentru monitorul motivele principale pentru care a luat decizia să demisioneze din funcţia pe care o deţinea. El a precizat că “nu a putut susţine iniţiativele preşdintelui”. “Am luat decizia de a demisiona pentru că am puncte de vedere diferite de cele ale preşedintelui în privinţa investiţiei de la Roşia Montană. Nu pot susţine punctul de vedere al preşedintelui, şi prin urmare am decis să demisionez. Este vorba de incompatibilitate. Am oferit demisia mea preşedintelui Traian Băsescu, iar dânsul a aceptat. Deocamdată este doar verbal, formal, abia luni se va concretiza”, a explicat Peter Eckstein Kovacs.

Peter Eckstein Kovacs a fost numit în funcţia de consilier pe probleme ale minorităţilor, de preşedintele Traian Băsescu în luna ianuarie a anului 2009. El a elaborat, în urmă cu mai mulţi ani, împreună cu senatorul Gheorghe Funar, un proiect de lege care interzice folosirea cianurilor în minerit, în România.


Tensiuni şi în UDMR

Prin gestul său, Eckstein a reuşit să creeze tensiuni nu doar la preşedinţie, ci şi în UDMR, împotrivindu-se astfel liderului Uniunii, Kelemen Hunor. În urma semnăturii petiţiei, Eckstein s-a ales cu “avertismente” din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor: acesta l-a invitat atunci să îşi reanalizeze poziţia în Uniune. În replică, Peter Eckstein Kovacs a precizat că nu are de gând să plece din UDMR, pentru că până la urmă se află ăn Uniune de mai mult timp decât Kelemen Hunor. Mai mult, Eckstein a adăugat că nu consideră că poziţia sa faţă de Roşia Montană este în contradicţie cu linia UDMR. Kelemen Hunor a precizat ieri că demisia lui Peter Eckstein Kovacs din funcţia de consilier prezidenţial este o decizie care trebuie acceptată, nu comentată, fiind vorba despre "neînţelegerile, conflictele, tensiunile" între un consilier şi şeful statului. “Nu am ce comenta, este o decizie unilaterală, este o relaţie între preşedintele Traian Băsescu şi consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs. Dacă ei au ajuns la această decizie eu nu am ce comenta. Am avut o discuţie la telefon cu Eckstein, acum câteva zile, şi mi-a semnalat această intenţie, iar eu i-am spus să procedeze cum consideră de cuviinţă şi că nu pot să îi dau sfaturi. Deci cunoşteam intenţia de a demisiona. Această decizie nu trebuie comentată, ci acceptată. Este vorba despre relaţia, neînţelegerile, conflictele, tensiunile între cei doi şi nu aş vrea să fiu eu cel care să comenteze în plus", a spus Kelemen, citat de Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter