Politică

Un consilier îi cere prefectului să atace o hotărâre a Consiliului Județean Cluj “abuzivă și nelegală”

După ce consilierii județeni ai PSD și PNL s-au certat pe banii care se împart primăriilor, acum, un ales județean îi cere prefectului de Cluj să atace hotărârea adoptată de Consiliul Județean Cluj pe motiv că ar fi nelegală.

Remus Lăpușan (PSD) a înaintat Prefecturii Cluj o plângere prin care a solicitat verificarea legalității hotărârii de Consiliu Județean privind împărțirea banilor din impozitul de venit pe unități administrativ-teritorial și atacarea acesteia în instanță.

Lăpușan susține că nu au fost respectate condiţiile în ceea ce privește comunicarea proiectelor de hotărâre odată cu comunicarea ordinii de zi a ședinței cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţelor respective.


“Proiectul trebuia să ne fie comunicat odată cu convocarea la ședință, respectiv cu cel puțin 5 zile înainte de ședință ori acest proiect ne-a fost comunicat cu doar o zi înainte”, susține acesta.

Mai mult, Lăpușan spune că, deși în referatul de aprobare se menționează că s-ar fi emis o adresă către toți primarii din judetul Cluj în vederea comunicării unei liste cu priorități în vederea distribuirii acestor sume, președintele Consiliului Județean nu ar fi ținut cont tocmai de prevederile invocate în referat.


“A introdus (n.red. Alin Tișe, președintele CJ Cluj) pe ordinea de zi un proiect de hotărâre ce conține o anexă în care sunt detaliat sumele ce urmează a fi distribuite către fiecare primărie, anexă din care rezultă cât se poate de clar că sumele au fost distribuite în mod discreționar, fără a avea la bază nicunul dintre criteriile indicate de legiuitor, acestea fiind distribuite pe criteriul apartenenței politice, aspecte confirmate de consilierii judeteni PNL Călin Tuluc și Dorel Secară, acesta din urmă afirmând în timpul sedinței că «primarii liberali au fost văduviţi de finanţări de către Guvern, prin Ministerul Dezvoltării şi că prin această decizie se mai echilibrează situaţia»”, arată Lăpușan în plângere.

Lăpușan spune că Alin Tișe nu ar fi ținut cont nici de prevederile Legii  finanțelor publice locale care prevede o anumită procedură de urmat în cazul alocării cotelor și sumelor defalcate din unele venituri, respectiv populație, suprafață din intravilanul unității administrativ-teritoriale și capacitatea financiară.


“Consider că hotărârea Consiliului Județean Cluj privind nominalizarea sumelor din impozitul pe venit pe unități administrativ-teritoriale este nelegală și vă solicit să verificați legalitatea acesteia, iar după ce veți constata caracterul abuziv și nelegal al acesteia vă solicit să atacați în instanță această hotărâre netemeinică și nelegală”, spune Lăpușan.

Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter